Γιατί φτάσαμε στην πρόωρη προεδρική εκλογή; Ήταν ευφυής κίνηση από τον Σαμαρά ή μια απόφαση απόγνωσης; Μπορεί η Ελλάδα να ζήσει χωρίς μνημόνια; Τι θα συμβεί αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχει η κυβέρνηση τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα που αναφύονται τις τελευταίες ημέρες οι Financial Times δίνουν τις δικές τους απαντήσεις, προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσουν τα βασικά δεδομένα του ελληνικού θέματος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Σαμαράς οδηγήθηκε στην απόφαση της πρόωρης εκλογής του Προέδρου για να μειώσει στο ελάχιστο την πολιτική αστάθεια και εκτόξευσε τα ομόλογα στα ύψη. Θέλει να κερδίσει έναν χρόνο διακυβέρνησης αποτρέποντας τις πρόωρες εκλογές. Με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να βγάλει Πρόεδρο από αυτή τη Βουλή.
Κατά συνέπεια, το δεύτερο ερώτημα προβάλλει στον ορίζοντα: Έχει τους απαιτούμενους 180 βουλευτές; Η εφημερίδα απαντάει: «Θα είναι ένας κλειστός αγώνας και αρκετά οριακός. Τα πάντα θα κριθούν από τις διαθέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών».
Αυτή η πολιτική διαδικασία, εκ των πραγμάτων, συμπαρασύρει και τις συζητήσεις με την Τρόικα. Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η τελευταία αναθεώρηση από το πολιτικό σκέλος; Η εφημερίδα απαντάει και επ' αυτού: «Αν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα και μια γραμμή αντιπαράθεσης με τους δανειστές».
Ωστόσο, από την άλλη αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014 δεν είναι ίδιος με προ δύο ετών, τότε που διακήρυττε πως θα σχίσει τα μνημόνια. Οι FT εξηγούν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε με ευαρέσκεια την απόφαση του Σαμαρά να πάει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, καθώς θεωρεί πως είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την απόγνωση. Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται πως θα αυξήσει τις δουλειές στο Δημόσιο, θα δώσει θέρμανση και ηλεκτρικό σε φτωχούς ανθρώπους, θα διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους και παράλληλα προσπαθεί να άρει τους φόβους των επενδυτών ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, πολλοί στην Ελλάδα φοβούνται ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου με ένα αντίστοιχο bail-in στις τράπεζες, κάτι που θα σημάνει και την απώλεια μέρους των καταθέσεων», ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη και αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρουν οι FT.
Άρα, καταλήγουμε στο προφανές; Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μνημόνιο; Το άρθρο εξηγεί: «Μόνο για λίγο η Ελλάδα μπορεί να αντέξει χωρίς βοήθεια. Η κυβέρνηση έχει ένα αρκετά μεγάλο οικονομικό απόθεμα για την αποπληρωμή του χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά θα δυσκολευτεί βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετήσει το εσωτερικό χρέος. Ειδικά αν υπάρξει μια ολοκληρωτική ρήξη με την Τρόικα. Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολία δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση των spreads των ομολόγων, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα αποό το μηνμόνιο, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια των διεθνών δανειστών στο εγγύς μέλλον».
Τέλος, στην ερώτηση αν ο Σαμαράς ενήργησε ευφυώς με το να φέρει πιο νωρίς την προεδρική εκλογή ή υποτάχθηκε στην ανάγκη, το άρθρο εξηγεί: «Ο Σαμαράς έδειχνε όλο αυτό το διάστημα αρκετά εκνευρισμένος για τον τρόπο που η Τρόικα οδηγούσε τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές και προηγείται σε όλα τα γκάλοπ, άρα έψαχνε μια ζώνη άμυνας για το κόμμα του. Εάν ο Σαμαράς τζογάρει με τις Προεδρικές εκλογές αυτό θα φανεί. Αν τα καταφέρει τότε για τον επόμενο χρόνο θα μπορέσει να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους δανειστές και ταυτόχρονα να κρατήσει μακριά από την κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ».