Η δύσκολη άσκηση των μαθηματικών ή όταν οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Κατά το Reuters, οι αριθμητικές πιθανότητες δεν είναι υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Το τέχνασμά του να πάει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου δεν φαίνεται να βρίσκει αριθμητικό έρεισμα, αν και οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν με επίταση πως οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν γρήγορα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία.
Το άρθρο αναφέρει πως ο Σαμαράς έπαιξε με το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, αλλά για να επιβιώσει στην κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους πολυπόθητους 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την επιλογή Δήμα. Ακόμη και αν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν απαντήσει αρνητικά, και πάλι θα του υπολείπονται κάποιες ψήφοι για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει το άρθρο.
Τα μαθηματικά έρχονται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη: αν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ψηφίσουν κατά της επιλογής Δήμα, τότε η ψηφοφορία θα πέσει στο κενό και οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ο Μπλάνκα Κολένικοφ, αναλυτής της IHS Global Insight, λέει επ' αυτού: «Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από λίγες ψήφους», ενώ ο πολιτικός αναλυτής Τζον Λιούις προσθέτει, «Ο Σαμαράς θα αποτύχει. Ακόμα και αν καταφέρει να πείσει κάποιους μη κυβερνητικούς βουλευτές, θα απέχει πολύ από τους 180».
Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς, δείχνουν πεπεισμένοι πως θα η συγκυβέρνηση θα πιάσει τους 180 βουλευτές. Ποντάρουν στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί προσφυγή σε κάλπες, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για κάποιους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης. Συν ότι κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να σκεφτούν ωφελιμιστικά και να ψηφίσουν μόνο και μόνο για να κρατήσουν τη θέση τους στη βουλή.
Η βασική δεξαμενή της συγκυβέρνησης, αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν μπορεί να είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά εκείνοι της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. που έχουν δεχθεί πλήγματα το τελευταίο διάστημα, άρα είναι ευάλωτοι. Μπορεί επισήμως τα δύο κόμματα να δηλώνουν πως θα ψηφίσουν κατά της υποψηφιότητας Δήμα, ωστόσο υπάρχει περίπτωση κάποιοι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν πρόσφατα, να έρθουν σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα «επιχειρήσεις» του κυβερνητικού συνασπισμού κατατείνουν προς αυτούς τους βουλευτές, με αβέβαιο το αποτέλεσμα, καταλήγει το Reuters.
Διονύσης Μαρίνος
iefimerida.gr