10 Φεβρουαρίου 2015

Όπως ο Αντρέας το 81 έτσι κι ο Τσίπρας της αλλάζει τ' όνομα και τα φώτα: Η ιστορία της ΕΥΠ

Από “βαφτίσια” άλλο τίποτα. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών “ξαναβαφτίζεται”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις είπε ότι θα λέγεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας. ΥΠΕΚ δηλαδή.

Ονόματα έχει αλλάξει πολλά η υπηρεσία. Το θέμα είναι να αλλάξουν και μυαλά όσοι ασχολούνται μαζί της για να γίνει μια πραγματικά σύγχρονη και αποτελεσματική μυστική υπηρεσία, που θα απασχολείται μόνο με την αποστολή της. Η οποία -στα χαρτιά τουλάχιστον- έχει να κάνει με:

•τη συλλογή, επεξεργασία και διανομή στις αρμόδιες αρχές πληροφοριών που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
την αντιμετώπιση της κατασκοπευτικής, σε βάρος της χώρας, δραστηριότητας των ξένων οργάνων πληροφοριών.

Δυστυχώς σε πολλές περιόδους της λειτουργίας της ασχολήθηκε με πολλά άλλα εκτός απ΄ αυτά!

Πότε ιδρύθηκε.

Η υπηρεσία αρχικά ονομάστηκε Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Ελλάδας . ΚΥΠΕ ήταν τα αρχικά. “Γεννήθηκε” το 1953 υποτίθεται στα πρότυπα της CIA. Υποτίθεται …

Πρώτος διοικητής ήταν ένας αξιωματικός πυροβολικού. Ο συνταγματάρχης τότε Αλέξανδρος Νάτσινας.

Η πρώτη περίοδος της λειτουργίας της είχε καθαρά “αμερικανική σφραγίδα”. Μέχρι το 1964 η υπηρεσία ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ και της CIA και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μσιθοί του προσωπικού της πληρώνονταν απ΄ αυθείας από τις ΗΠΑ!

Γρήγορα η ΚΥΠΕ έγινε ΚΥΠ. Το θέμα είναι ότι η ΚΥΠ άρχισε να γίνεται το “φυτώριο” της χούντας του 1967. Ποιοι πέρασαν από εκεί;
•ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Γεώργιος Παπαδόπουλος υπηρέτησε εκεί για πέντε χρόνια (1959-1964)
• ο συνταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Μακαρέζος διορίστηκε το 1966
•ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Μιχάλης Ρουφογάλης.

Περιέργως την πρωτοκαθεδρία στην ηγεσία της ΚΥΠ είχαν αξιωματικοί του ΠΒ και αυτό αποδιδόταν για χρόνια στο γεγονός ότι από το ΠΒ προερχόταν ο Νάτσινας ,πρώτος διοικητής της.

Η “Αλλαγή” της ΚΥΠ το 1981

Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 η υπηρεσία περνά στην διοίκηση του απόστρατου αντιστράτηγου ΠΖ Γιώργου Πολίτη που ήταν στενός φίλος του Δροσογιάννη.

Στις 26 Αυγούστου 1986 η υπηρεσία μετονομάζεται από ΚΥΠ σε ΕΥΠ,δηλαδή σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πρώτος διοικητής της ΕΥΠ ο Κώστας Τσίμας.

Στα χρόνια του ΠΑΚ, ο Τσίμας ήταν σύνδεσμος μεταξύ του Κινήματος και παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στα δυόμισι χρόνια παραμονής του στην υπηρεσία, κατηγορήθηκε για υποκλοπές αλλά η εκλογή του στην ευρωβουλή δεν τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι γκάφες και οι ατυχείς στιγμές.

Από γκάφες στην ΕΥΠ άλλο τίποτα. Κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη διοικητής είχε αναλάβει ο αντιπτέραρχος Παναγιώτης Μπαλές. Η σοβαρότατη γκάφα που έγινε τον Οκτώβριο του 1991 ήταν απίστευτη: μετατάχθηκαν 400 πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι είδαν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Το 1993 με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία την ΕΥΠ την ανέλαβε ο απόστρατος ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έγιναν τα Ίμια. Εκείνη την νύχτα ο ναύαρχος είχε από νωρίς την πληροφορία για την παρουσία Τούρκων στην βραχονησίδα,αλλά ο Σημίτης και το ΚΥΣΕ του τον είχαν ώρες στον προθάλαμο της αίθουσας της Βουλής όπου γινόταν η συνεδρίαση!

Αμέσως μετά ανέλαβε ο απόστρατος πτέραρχος Μανώλης Σταυρακάκης . Η δική του θητεία στιγματίστηκε απο την παράδοση του Οτζαλάν στους Τούρκους.

Από το 1999 άρχισε η περιοδος “αποστρατικοποίησης” της ΕΥΠ ! Οι επιλογές των προσώπων που ανέλαβαν της τυχη της ήταν συνήθως ατυχέστατες.

Ελπίζουμε μαζί με το νέο όνομα να αποκτήσει και νέα δυναμική.

http://www.onalert.gr/stories/eyp-i-ypiresia-me-ta-polla-onomata-alla-kai-gafes/40691