25 Φεβρουαρίου 2015

Οριστική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό

Οριστικά και αμετάκλητα, με ομόφωνη απόφαση της μείζονος σύνθεσης  του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προχωρεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή αυτής την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2014 στην μείζονα αυξημένη 7μελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ειδική σύνθεση) συζητήθηκε η αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρεια Αττικής  και των παρεμβάσεων υπέρ της Περιφέρειας του δικηγόρου Γιώργου Κόκκα ατομικά,  αλλά και ως εκπρόσωπου  της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»,  της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» και δύο πολιτών.

Όλοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία Lamda Development.

Προηγουμένως,  το 6ο Τμήμα  του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είναι γνωστό, είχε κάνει δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και είχε ανακαλέσει την προγενέστερη απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του ίδιου δικαστηρίου, που είχε «παγώσει» στις την σχετική διαδικασία για το Ελληνικό.

Τώρα, η μείζονα σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον Νίκο Αγγελάρα, γενικό επίτροπο Επικρατείας τον Μιχαήλ Ζυμή και εισηγητή τον σύμβουλο Σταμάτη Πουλή, απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της αίτησης αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής και των άλλων που είχαν ασκήσει παρεμβάσεις  (κ. Κόκκας, κ.λπ.) υπέρ της Περιφέρειας.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου  έκριναν ότι η  Περιφέρεια Αττικής δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο  έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ζητά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης που άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του Ελληνικού.

Αναλυτικότερα, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επισημαίνει στην υπ΄  αριθμ. 1183/2015 απόφαση της μείζονος σύνθεσής του  ότι «εν όψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η  παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης  αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού,  δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρειας Αττικής.

Και αυτό γιατί «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί –όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια  Αττικής-  από την μεταβίβαση της έκτασης  και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που  έχει στην κατοχή της  και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της  επίμαχης σύμβασης».

Η  ζημιά που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής  προέρχεται, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012 που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κ.λπ.

Τέλος, να σημειωθεί  ότι η ομόφωνη απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανένα ένδικο μέσο.