17 Φεβρουαρίου 2015

Παίγνια χάους - Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνει κωλοτούμπα και θα δεχθεί μνημόνιο ή οι τράπεζες στα βράχια

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρισιμότερη φάση της ιστορίας της - Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία και μόνο για να αποφευχθεί η καταστροφή
Ένα ακόμη Eurogroup για την Ελλάδα σε αδιέξοδο.
Το τακτικό Eurogroup όπου αναμενόταν λίγο φως στο μόνιμο σκοτάδι που σκιάζει το μέλλον της Ελλάδος, απέτυχε να βρει λύση αντιθέτως αναδείχθηκαν οι χαώδεις διαφορές της Ελλάδος με το Eurogroup και την ευρωζώνη.

Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν, στενεύουν επικίνδυνα και οι επιλογές είναι δύο.
1)Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πολιτική ήττα και θα κάνει κωλοτούμπα αποδεχόμενος τόσο την δανειακή σύμβαση όσο και το συνοδευτικό πρόγραμμα το μνημόνιο μέτρων.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από δημοψήφισμα έως και εκλογές με τις εκλογές να είναι πιο πιθανές.
2)Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην θέση του ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης, τότε η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία ας προετοιμαστεί να δει τις τράπεζες να γκρεμοτσακίζονται στα βράχια.
Bank run, μαζικές εκροές καταθέσεων και υποχρεωτικός περιορισμός κεφαλαίων από τα ταμεία και τα ATMs των τραπεζών θα βιώσει η Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.
(Πάντως χθες 16 Φεβρουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ήταν μόλις 40 εκατ ναι καλά διαβάσατε 40 εκατ αλλά όλοι ανησυχούν για το σήμερα, το αύριο και τις προσεχείς ημέρες)
Το Eurogroup έθεσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα αν σε μια εβδομάδα δεν υπάρξει συμφωνία…ας αναλάβει τις ευθύνες της η ΕΚΤ προειδοποίησε ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup (αφήνοντας υπονοούμενα για το ELA και την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών).
Η προειδοποίηση του Dijsselbloem προς την ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογηθεί με τεράστια προσοχή όταν μάλιστα η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα η Bundesbank προειδοποιούσε τις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Οι προειδοποιήσεις είναι ξεκάθαρες, αν η Ελλάδα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα.....οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αφερέγγυες
Σίγουρα οι δύο προειδοποιήσεις πρέπει όλους να τους προβληματίσουν τα μέγιστα για να το γράψουμε εκλεπτυσμένα.
Το Eurogroup έθεσε το εξής τελεσίγραφο στην Ελλάδα.
Η ΕΕ συζητάει με την Ελλάδα μόνο στην βάση της παράτασης του μνημονίου, όπου θα τεθούν σε επόμενη φάση ρήτρες ευελιξίας.
Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και ζητάει να διευκρινιστούν οι ρήτρες ευελιξίας.
Το Eurogroup επίσης έστειλε τελεσίγραφο, πρώτα η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα παράτασης του μνημονίου και εν συνεχεία θα συγκληθεί Eurogroup για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Ποια είναι τα δεδομένα; 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος είναι αλήθεια καταβάλλει μια υπερεθνική προσπάθεια να αλλάξει το τοξικό και αποτυχημένο μνημόνιο αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης P. Moscovici του παρουσίασε μια πρόταση που…ήταν έτοιμος να υπογράψει.
Στην συνέντευξη που ακολούθησε ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται την παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά δεν δέχεται τις παραμέτρους του μνημονίου.
Η Ελλάδα δέχεται τα δάνεια που πήρε ή απομένει να πάρει αλλά δεν δέχεται τους όρους που θέτει το Eurogroup δηλαδή η ευρωζώνη όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελάδος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όντως ο Moscovici έχει υποβάλλει πρόταση είναι δυνατό να περιείχε μόνο την δανειακή σύμβαση χωρίς όρους και χωρίς τις παραμέτρους του μνημονίου;
Με βάση πληροφορίες ο Moscovici υπέβαλλε κείμενο αρχών και όχι συγκεκριμένη πρόταση στην ελληνική πλευρά.
Είναι πιθανό ο Moscovici να λειτούργησε ως προπομπός για να υπογράψει η Ελλάδα την παράταση του μνημονίου και η πρόταση του να μην ήταν ουσιαστική αλλά μόνο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στην Ελλάδα.
Πως είναι δυνατό να υπάρχει μια τόσο δελεαστική πρόταση Moscovici και ξαφνικά ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup λίγα λεπτά αργότερα να την αναιρεί;
Ο Dijsselbloem ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος.
Ζήτησε ΜΟΝΟ παράταση του προγράμματος της Ελλάδος δηλαδή της δανειακής σύμβασης και του συνοδευτικού μνημονίου, έθεσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα μια εβδομάδα για να απαντήσει, ανέφερε ότι θα υπάρξουν και ρήτρες ευελιξίας χωρίς να τις διευκρινίζει και προειδοποίησε ότι χωρίς μνημόνιο και δανειακή σύμβαση η Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 είναι στον αέρα και η ΕΚΤ…που δανείζει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA....ας αναλάβει τις ευθύνες της.
Κοινώς είπε Dijsselbloem αν δεν υπάρχει πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν μπορεί μέσω του ELA να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει bank run, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, περιορισμούς στα ATMs των τραπεζών 200 ευρώ την ημέρα και γενικώς εμπλοκή στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.
Στην συνέντευξη που ακολούθησε του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκε μια διαφορετική εικόνα.
Ο Βαρουφάκης μίλησε για θεραπευτική συμφωνία που έρχεται εντός των επόμενων ημερών, αποκάλυψε την πρόταση Moscovici την οποία δήλωσε ότι θα υπέγραφε και επισήμανε ότι το Eurogroup πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνει ρήτρες ευελιξίας.
Το Eurogroup έθεσε τελεσίγραφο και η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Οι δύο επιλογές της Ελλάδος 

Επιλογή πρώτη – Κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με πιθανότερο σενάριο...νέες εκλογές.... 

Η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύεται σκληρότατα και μόνο για τον λόγο αυτό αξίζει συγχαρητηρίων.
Όμως αν στο τέλος υποχρεωθεί να υπογράψει παράταση της δανειακής σύμβασης με παράταση του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.
Τι θα πει η Αριστερή πλατφόρμα, τι θα πουν οι ΑΝΕΛ και τι θα πει ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ;
Κάποιοι μιλούν για κωλοτούμπα και ακολούθως η κυβέρνηση να ζητήσει δημοψήφισμα ή εκλογές.
Το δημοψήφισμα έχει τις μικρότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Δεν είναι σαφές αν φθάσουμε έως εκεί αλλά είναι 100% βέβαιο ότι το Eurogroup δεν θα κάνει πίσω.
Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την δανειακή σύμβαση και θα δεχθεί και το μνημόνιο που θα περιλαμβάνει ευκρινώς τις ρήτρες ευελιξίας.
Η ΕΕ και το Eurogroup έχουν υποχρέωση ηθική και δημοκρατική να διευκρινίσουν τι σημαίνουν οι ρήτρες ευελιξίας.
Η Ελλάδα θα κάνει ακόμη ένα βήμα πίσω αλλά θα είναι αδιανόητο να μην κάνει και η ΕΕ και το Eurogroup ένα μεγάλο βήμα πίσω ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Επιλογή δεύτερη – Περιορισμός ELA και χάος στα ATMs

Η προειδοποίηση του Dijsselbloem ότι αν στις 2 Μαρτίου η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα τότε η ΕΚΤ ας αναλάβει τις ευθύνες της ήταν πολιτικά απαράδεκτη.
Είναι σαν να προτρέπει την ΕΚΤ να αποσύρει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ή κατά το πιθανότερο να βάλει όριο τα 65 δισεκ. στο ELA....και να διακόψει κάθε νέα παροχή ρευστότητας.
Η προτροπή του επικεφαλής του Eurogroup του Dijsselbloem ήταν ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη.
Όμως αν όντως δεν υπάρξει συμφωνία στις 2 Μαρτίου – στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος που περιλαμβάνει δανειακή σύμβαση και μνημόνιο μέτρων -  είναι 100% βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να βάλει όριο στην γραμμή ELA που σήμερα φθάνει τα 65 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να δώσει παράταση στο ELA 14 ημέρες.
Όμως η παράταση 2 εβδομάδων ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου όπου δυνητικά υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Το πλέον πιθανό είναι ότι αν η ΤτΕ υποβάλλει αίτημα να αυξηθεί το ELA πάνω από 65 δισεκ. θα απορριφθεί αλλά θα εγκριθεί η παράταση 2 εβδομάδων για τα 65 δισεκ.
Αν όμως ενταθεί το bank run στις καταθέσεις δηλαδή οι εκροές καταθέσεων είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι τράπεζες θα βρεθούν με έλλειμμα ρευστότητας.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν υποχρεωτικά όροι στις κινήσεις κεφαλαίων και όρια στην ανάληψη μετρητών στα ATMs 200 ευρώ ημερησίως.
Το κοινωνικό, πολιτικό, τραπεζικό και οικονομικό σοκ δεν θα έχει προηγούμενο χωρίς να αποκλείονται ακόμη και κινήσεις βιαιοτήτων στις τράπεζες από μη ψύχραιμους πολίτες.
Η αξιοπιστία των τραπεζών θα έχει καταρρεύσει.

Το συμπέρασμα

Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κωλοτούμπα και θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές η Ελλάδα ή οι τράπεζες θα καταλήξουν στα βράχια.
Δεν υπάρχουν πλέον άλλες επιλογές.
Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία επωφελής για την Ελλάδα και την κοινωνία αλλά και τις τράπεζες όπου είναι κατατεθειμένος ο κοινωνικός πλούτος, δηλαδή οι καταθέσεις.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος