09 Φεβρουαρίου 2015

Γιάννα η σοσιαλίστρια!

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Αυτή τη φορά η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν χρειάστηκε να λιποθυμήσει για να πετύχει τον σκοπό της.
Όπως τότε που επιστράτευσε όλη τη γυναικεία πονηριά για να γοητεύσει τον σημερινό σύντροφο της Θόδωρο Αγγελόπουλο. Άλλωστε το φλερτ αυτή τη φορά δεν είναι ερωτικό. Είναι πολιτικό.

Και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας ασφαλώς γοητεύεται περισσότερο με την πολίτικου τύπου στήριξη που του παρέχει η “κόκκινη” Γιάννα ως άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη στο “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”. Τόσο που να έχει ξεχάσει όλα όσα κατήγγειλε επι σειρά ετών ο ΣΥΡΙΖΑ για το όργιο χλιδής μιας πανάκριβης Ολυμπιάδας.

Όσοι διάβασαν το χθεσινό άρθρο της σε ιστοσελίδα, θα ρίγησαν με την θέρμη με την οποία υποστηρίζει το νέο πρωθυπουργό, τον οποίο δείχνει να θεωρεί κάτι σαν Μεσσία. Ο οποίος ενσαρκώνει όλες τις ελπίδες και προσδοκίες κάθε Έλληνα για αξιοπρέπεια.

Συγκλόνισε στο άρθρο της η Γιάννα με την αναφορά της σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Και απηύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στη νέα αρχή που επιχειρεί για την Ελλάδα.

Βεβαίως, εκείνο που δεν διάβασα στο άρθρο και ζητώ συγγνώμη αν προσωπικά το αγνοώ, είναι ποια βοήθεια έχει προσφέρει η ιδια για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που τόσο τη στενοχωρεί. Υπό την ιδιότητα μιας super rich Ελληνίδας με αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες. Μήπως έχει χρηματοδοτήσει για παράδειγμα καμία κλινική η έχει αναλάβει κάποια άλλη ανθρωπιστική δράση;

Γνωρίζουμε τι έχουν προσφέρει άλλες πολύ ισχυρές οικονομικά οικογένειες στη χώρα και την ανθρωπιστική και φιλανθρωπική τους δράση. Η Γιάννα τι έχει προσφέρει; Ώστε να δικαιούται να μιλά για ανέργους, για αυτοκτονίες, για τις βιοποριστικές ανάγκες και την ανέχεια μιας μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας; Γιατί φοβάμαι ότι οι μνήμες από τον δημόσιο βίο της συνδέονται με το φαραωνικού τύπου πάρτι στο παλάτι στη Φιλόθεη τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων και τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που παρά λίγο να κάψουν το παρακείμενο άλσος.

Ποια λογική νομιμοποιεί μια πλούσια κυρία που κυκλοφορεί με γόβες Louboutin και τσάντες Luis Vuitton που κοστίζουν περισσότερο απο τις ετήσιες αποδοχές μιας μέσης ελληνικής οικογένειας καπνίζοντας αρειμανίως τα πούρα cohiba της να νουθετεί την κοινή γνώμη για την ηγεσία που της χρειάζεται;

Ποια είναι η δράση της όλα αυτά τα χρόνια υπέρ της χώρας; Το ίδρυμα Κλίντον; Και οι στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ του οποίου ο γαμπρός παρεμπιπτόντως έχει ένα απο τα μεγαλύτερα hedge funds κερδοσκοπούν με τις εξευτελισμένες αξίες των ελληνικών σημαντικών assets και κάνουν παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη;

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πολιτικός έρωτας της Γιαννας Αγγελοπούλου με την αριστερά συνδέεται με προσδοκίες αξιοποίησης της ως μια διεθνή προσωπικότητα σε κάποιο τιμητικό αξίωμα.

Λένε ότι ίσως κρυφός πόθος να είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Bεβαίως η ίδια ουδέποτε έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας πάντως σε παρεμβάσεις της οι οποίες έχουν πυκνώσει ότι δεν της έχει ζητηθεί κάτι. Είναι όμως μάλλον σαφές ότι η ίδια εμμέσως δηλώνει διαθέσιμη. Και γι αυτό τονίζει τις διεθνείς της προσβάσεις.

dimitris.papakonstantinou@capital.gr