19 Μαρτίου 2015

Η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει μονομερείς ενέργειες και μοντέλο Κύπρου

Με ένα πρωτοσέλιδο "μήνυμα" προς πάσα κατεύθυνση και τίτλο «Ώρα για μονομερείς ενέργειες» κυκλοφορεί η εφημερίδα Εργατική Αριστερά, όργανο της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά».
Το σκίτσο στο πρωτοσέλιδο είναι ενδεικτικό της... τάσης και της άποψης της συγκεκριμένης συνιστώσας: ένα τρένο με τα χρώματα και τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ που ονομάζεται... «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» κατευθύνεται προς μια συμμορία ληστών, οι οποίοι τρέχουν να γλιτώσουν.

Η συμμορία έχει βάλει ξύλα στις γραμμές με σκοπό να σταματήσει το τρένο για να το ληστέψει όπως γινόταν κάποτε στην Άγρια Δύση. Κάθε ξύλο έχει πάνω και μια λέξη: Grexit, Έντιμος Συμβιβασμός, Διαπραγμάτευση, Συμφωνία Φεβρουαρίου.

Καθώς το τρένο πετά προς πάσα κατεύθυνση τα ξύλα, η... συμμορία τρέχει. Τη συμμορία απαρτίζουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι δανειστές και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους θέλουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο υπέρτιτλος της εφημερίδας.

Στο κεντρικό της άρθρο, η εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση εκτός από τις μονομερείς ενέργειες να προχωρήσει και σε ρήξη, σε στάση πληρωμών, τις οποίες χαρακτηρίζει «αναπόφευκτο εργαλείο», σε ελληνικό... κανόνι στην ευρωζώνη και σε επιλογή νομίσματος.
Επίσης, προτείνει πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, δέσμευση καταθέσεων και εκκαθάριση στις ελληνικές τράπεζες. Μοντέλο Κύπρου δηλαδή!




Πυρά κατά της Κουμουνδούρου
Παράλληλα, ασκείται σκληρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κατηγορείται για υπαναχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος.

«Οι περικοπές και οι υπαναχωρήσεις είναι αρνητικό στοιχείο, ακόμη χειρότερη είναι η αντιστροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Και είναι επακόλουθο ότι αυτές οι υπαναχωρήσεις/ανατροπές συνοδεύονται από χρησιμοποίηση των 'κατάλληλων' προσώπων. Στην ΤτΕ, στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αλλού παραμένουν οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή ο υπ. Οικονομικών συλλέγει ως συμβούλους μεγαλόσχημους υπαλλήλους των διεθνών τοκογλύφων. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εξαντλήθηκαν ΗΔΗ τα όρια μιας στρατηγικής που θεωρούσε ότι μπορούσαν να παρθούν στοιχειώδη φιλολαϊκά μέτρα με την ανοχή των δανειστών. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει», τονίζεται.

Σε κείμενό του ο Πάνος Κοσμάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό στέλεχος της συνιστώσας «Κόκκινο», προτείνει το «Εναλλακτικό σχέδιο για τη αναπόφευκτη ρήξη» και όπως τονίζει «για το ζήτημα της στάσης πληρωμών στα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους, η απάντηση είναι ακριβώς η στάση πληρωμών!».

Ο Π. Κοσμάς κάνει λόγο για το «ελληνικό κανόνι», που θα έχει «τεράστια διαβρωτική δύναμη για την Ευρωζώνη».

Και προτείνει σειρά μέτρων για την περίπτωση που η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Προτείνει:
«α) Άμεση απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα. Ένας θηριώδης φορολογικός συντελεστής για τα κεφάλαια που φεύγουν, είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι καταθέσεις-προϊόν κερδών να μην φύγουν από την χώρα.

β) Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις καταθέσεων. Ένα μέτρο που προφανώς δεν θα πλήξει τους μικροκαταθέτες και τους μισθοσυντήρητους.

γ) Αναγκαστική δέσμευση τμήματος των υψηλών καταθέσεων. Κατά προτίμηση με άμεση βαριά φορολόγηση, αλλά έστω με ανταλλαγή μεγάλου μέρους τους με πενταετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Θα πρόκειται για έκτακτη εισφορά επί των σωρευμένων κερδών.

δ) Μέτρα για να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Συγκέντρωση του σάπιου ενεργητικού των τραπεζών σε 'κακή' τράπεζα(bad bank) και μετατροπή του μετοχολογίου των ιδιωτών μεγαλομετόχων σε κοινές μετοχές της 'κακής' τράπεζας.

ε) Σεισάχθεια: Διαδικασία εκκαθάρισης-ρύθμισης των 'κόκκινων δανείων', πάλι με ταξικό κριτήριο, ανάλογα αν είναι δάνεια προς επιχειρήσεις(ιδιαίτερα μεγάλες και κερδοφόρες), προς νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ή προς εργαζόμενους, μισθοσυντήρητους συνταξιούχους ή ανέργους».

Όλα αυτά, προσθέτει το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να γίνουν «"με το γράμμα του νόμου", αν κηρυχτούν οι ελληνικές τράπεζες σε διαδικασία bail in, δηλαδή εκκαθάρισης, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Κύπρου». Όσον αφορά στο νόμισμα γράφει:: «Δεν βιαζόμαστε για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά κερδίζουμε χρόνο με μέτρα όπως παράλληλο νόμισμα».

newsit.gr