17 Μαρτίου 2015

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν είμαστε ο δάσκαλος της Ελλάδας -Εχει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων

Με ένα διπλωματικό «ναι» υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα και ένα κατηγορηματικό «όχι» στο θέμα των αποζημιώσεων εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ.

Μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «Ν-tv», σημείωσε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρει μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά το σύνολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει υψηλός βαθμός συνοχής στην ΕΕ. Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Δουλεύουμε κάθε μέρα κάτω από υψηλή πίεση. Καμία άλλη χώρα δεν έχω επισκεφθεί τόσο συχνά όσο την Ελλάδα και πρόκειται να ξαναπάω. Ενδιαφέρομαι να αφήσουμε ανοιχτή τη διπλωματική οδό. Να μιλάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον».

Οι τομείς για συνεργασία

Εξειδικεύοντας τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει διμερής συνεργασία, ο κ. Ροθ απάντησε: «Στο θέμα της εργασίας των νέων μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί αυτή η συνεργασία».

Παράλληλα, πήρε θέση και για το τεταμένο κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας: «Οι καλές σχέσεις είναι απαραίτητες για λυθούν τα μεταξύ μας προβλήματα. Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό πρόσφατο παρελθόν μας. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας πολλοί Έλληνες ήρθαν να εργαστούν στη Γερμανία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει σχέσεις εντός της χώρας. Αυτοί οι δεσμοί πρέπει να ενισχυθούν, όχι να αποδυναμωθούν».

«Δεν είμαστε δάσκαλοι της Ελλάδας»

Πάντως, σε ερώτηση αν συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ροθ ξέφυγε κάνοντας μια διπλωματική ντρίμπλα: «Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον και όχι να περιοριστούμε σε προηγούμενες δηλώσεις. Θέλω να μιλάμε λιγότερο για σφάλματα. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε γίνει αρκετά πράγματα. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θέλει να λειτουργεί ως δάσκαλος της Ελλάδας, αλλά να παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια».

Τα ΜΜΕ

Κατά τον κ. Ροθ, μεγάλη ευθύνη για την ένταση των τελευταίων ημερών φέρουν τα ΜΜΕ και από τις δύο πλευρές: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με στερεότυπα και κλισέ, αλλά με σεβασμό. Δεδομένου ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι – πολιτικοί και δημοσιογράφοι».

Πολεμικές αποζημιώσεις

Στο μοναδικό θέμα που ο Μίκαελ Ροθ εμφανίστηκε απόλυτος ήταν στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που αξιώνει η ελληνική κυβέρνηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Πολιτικά και νομικά το θέμα έχει κλείσει για εμάς. Η Γερμανία έχει ευθύνη και ιστορικό χρέος, καθώς οι ναζί διέπραξαν φοβερά εγκλήματα στη Γερμανία. Δεν μπορούν να συνδεθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις με την τωρινή παροχή βοήθειας. Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Παρ' όλα αυτά, είμαστε σε θέση και θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα».