03 Μαρτίου 2015

Πλήρωνε Μα^%$α Ελληνα!!! PriceWaterHouse: Στον πάτο της λίστας η Ελλάδα σε Περιβαλλοντικά έργα και η κυβέρνηση θέλει να κόψει τα ΣΔΙΤ!!Αριστο έργο αξιολογεί αυτό της Δυτικής Μακεδονίας!


 Η PriceWaterhouse Coopers Λουξεμβούργου, μελέτησε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση του τομέα Περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τις προοπτικές του εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η συνολική θέση της είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ότι αφορά τις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2014. Ανάμεσα στα άλλα το πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών σε πολλές περιοχές της χώρας αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό και κρίσιμο για το μέλλον. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, πολλά περιβαλλοντικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, με σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.


Σύμφωνα με την έκθεση της PwC  διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ελλάδα που βρίσκεται πολύ πίσω, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσον αφορά την εφαρμογή των όρων της πολιτικής συνοχής 2014-2020 που προβλέπουν την υιοθέτηση προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων.  Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την PwC, πρέπει να είναι άμεση, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο προόδου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων: το 80% των σκουπιδιών θάβεται, μόλις 16% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται και 2% αυτών κομποστοποιείται, με τα μεγέθη αυτά να αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης Κομισιόν - Ελλάδας για την πορεία των διαρθρωτικών προγραμμάτων παρουσιάστηκε, μάλιστα, και  η σχετική μελέτη της εταιρείας συμβούλων PwC Λουξεμβούργου στην οποία επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση απορριμμάτων και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Επισημαίνεται πως δε μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα πίσω από την οικονομική κρίση καθώς τα περισσότερα προϋπήρχαν της χρεοκοπίας και συνδέονται με κακοδιαχείριση «σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» καθώς και σε "οργανωτικές και πολιτικές ασάφειες»
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή ζήτησε να μην σταματήσει, αλλά να προχωρήσει, έξι διαγωνισμούς κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που βρίσκονταισε τελικό στάδιο ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα. Ακριβώς γιατί εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και πάλι θα πληρώσει ο κόσμος.


Στην έκθεση που παρέδωσε στις ελληνικές αρχές η Κομισιόν αναφέρεται πως ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τη Δυτική Μακεδονία (πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τοπικών παρεμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, με περιβαλλοντικές προδιαγραφές πιο αυστηρές των κοινοτικών οδηγιών.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα επισήμαναν, μάλιστα, στην ελληνική πλευρά πως τα ΣΔΙΤ αποτελούν θετικά παραδείγματα καθώς συμβάλλουν στην ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, εξέλιξη που αποτελεί θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΠΑ. Προειδοποίησαν, επίσης, πως δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ πρωτοβουλιών που αποτελούν κλασσικού τύπου επιδοτήσεις, με 100% κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν λύσεις με μεγαλύτερη ανάμιξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η παρέμβαση των κοινοτικών αρχών απαντά εν μέρει και στις εξαγγελίες κυβερνητικών αξιωματούχων για πάγο στα ΣΔΙΤ απορριμμάτων με το επιχείρημα πως παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. κλπ. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι διαγωνισμοί για τις συμπράξεις ουδέποτε κόλλησαν στην Κομισιόν.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτέλεσε και το πρότυπο για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς ανά την Ελλάδα, οι προκηρύξεις προβλέπουν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους από την κοινοτική νομοθεσία.

Για τη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, προβλέπεται πως δεν θα θάβεται (σε χωματερή) το 80% των βιοαποδομήσιμων σκουπιδιών όταν η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει πως δεν πρέπει να θάβεται το 65%. Προβλέπει, επίσης, διαλογή στην πηγή καθώς και ότι η μονάδα επεξεργασίας είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει και τα βιοαποδομήσιμα υλικά που διαλέγονται και να τα υποβάλλει σε ξεχωριστή επεξεργασία. Αν μάλιστα από τη συγκεκριμένη επεξεργασία προκύπτει προϊόν (π.χ. λίπασμα καλής ποιότητας) τότε ο ιδιώτης διαχειριστής και το δημόσιο μοιράζονται τα έσοδα από την πώλησή του.