Γιατί η Λαγκάρντ διέκοψε το πρόγραμμά της Κυριακή του Πάσχα (των Καθολικών) και ο Βαρουφάκης έτρεξε στην Ουάσινγκτον να τη συναντήσει; Αυτό το αίνιγμα πλανάται πάνω από τη χώρα εδώ και μερικές ημέρες.
Δεν επρόκειτο για επίσκεψη αβρότητας ούτε για συνάντηση ρουτίνας.
Η πρόσφατη δήλωση-βόμβα του πρωθυπουργού «θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και όχι το ΔΝΤ, αν δεν πάρουμε την δόση», αλλά και οι δηλώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι η κυβέρνηση προτιμά να πληρώσει τις εσωτερικές υποχρεώσεις της και όχι τους δανειστές, χτύπησαν το καμπανάκι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καταναγκαστικό το ταξίδι
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του iefimerida, το ταξίδι-αστραπή του Γιάνη Βαρουφάκη στη Νέα Υόρκη έγινε καταναγκαστικά και μετά την απειλή του ΔΝΤ ότι διακόπτεται το πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί τόσο η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα όσο και η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Θεοχαράκη ότι «η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του δανείου του ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου κάποιος είναι “κοντά στο τέλος”», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ.
«Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση. Εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα σύσσωμη η κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας.
Τι θα συνέβαινε μετά την 9η Απριλίου;
Οι δηλώσεις αυτές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν έχει ποτέ αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του στη μετα-Betton Woods εποχή, η Ελλάδα θα εντασσόταν στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν πλήρωνε το ΔΝΤ, θα γινόταν το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετούσε τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, στην Ελλάδα θα παρασχόταν μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα εκαλείτο να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.
Μετά από αυτό το κενό, θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία έναν μήνα αργότερα, όταν «ένα παράπονο σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορούσε να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, όπως σημείωνε πρόσφατα και η Telegraph.
Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα άρχιζε επίσης να συσσωρεύεται, με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.
Αρον άρον στην Ουάσινγκτον
Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως επισημαίνουν στο iefimerida καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν εκείνη που ανακάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, τους ειδικούς του Ταμείου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η ίδια ανάγκασε και τον Γιάνη Βαρουφάκη να μεταβεί στη Ουάσινγκτον, στην έδρα του ΔΝΤ, ανήμερα του καθολικού Πάσχα, για να διαβεβαιώσει το Ταμείο ότι η πληρωμή θα γίνει κανονικά και ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στο πρόγραμμα.
Ετσι και έγινε. Έπειτα από συνάντηση 2,5 ωρών με τον κ. Βαρουφάκη, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πληρωμή θα γίνει και ότι η αβεβαιότητα έληξε.
Δηλώσεις Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση
Με γραπτή δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη, η κα Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», τονίζοντας ότι «ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου».
Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή της: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή εμπεριστωμένου ελέγχου (δέουσας επιμέλειας -due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους τη Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».
Αυτό σημαίνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα επανέλθουν για κανονικό έλεγχο και ότι θα γίνει πλήρης αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό», είπε.
Και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών όσο και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».
Η τελευταία φράση και η επιμονή στον όρο «στο διηνεκές» δείχνει ότι η Λαγκάρντ ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να πάρει πίσω όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησης που έλεγαν ότι δεν θα πληρωθούν οι δανειστές.
Εξάλλου, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας».
Και συνέχισε: «Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».
Εφυγαν οι ειδικοί του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα
Οπως επεσήμανε και το Spiegel, το ΔΝΤ ανακάλεσε προσωρινά τους ειδικούς του που βρίσκονται στην Αθήνα καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Έτσι, λόγω αυτών των συνθηκών, προτιμάει να επιτρέψει στους υπαλλήλους του να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην πατρίδα τους.
Το Spiegel υποστηρίζει επίσης ότι με δήλωσή του ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, είπε ότι η ανάκληση των υπαλλήλων του δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι υπάλληλοι της Τρόικα είναι εντελώς ανεπαρκείς».
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του δανείου του ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου κάποιος είναι «κοντά στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ.
«Η υφέρπουσα χρεοκοπία της Ελλάδας»
«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωνε σε άλλο δημοσίευμα νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.