Στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται σήμερα ο ρωσικός Τύπος.
Η εφημερίδα Kommersant φιλοξενεί δήλωση αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης που αναφέρει πως...
η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου αλλά και δάνειο προς την Αθήνα με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται το είδος των στοιχείων αυτών.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναφέρεται επίσης η ανησυχία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη πως το ταξίδι Τσίπρα απειλεί την ενότητα της Ενωσης, ενώ ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να συμφιλιώσει τη Ρωσία με τους Ευρωπαίους.
Τι θα συζητήσει ο Τσίπρας με τον Πούτιν στη Μόσχα
Επίσκεψη στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν προσκλήσεως του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας- Ρωσίας».
Συγχρόνως, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Ο αρχικός προγραμματισμός του πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.
Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου.
Το ταξίδι φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές.
«Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα» ήταν το μήνυμα που έστειλε προ ημερών ο γερμανός Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πως θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει (σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας) ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια, «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».
«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.
Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Τα δύο παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν.
Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, για να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα.