11 Απριλίου 2015

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ! Ουκρανία: Ήρωες γκρέμισαν τρία μνημεία του κομμουνιστικού καθεστώτος

Αυτή είναι η διαμάχη στην Ουκρανία κομμουνιστές εναντίον φιλοευρωπαίων... ούτε ναζί ούτε τίποτα από τις παπαριές που διακινούν τα πληρωμένα παπαγαλάκια του Πούτιν

Τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή μπολσεβίκων ηγετών γκρεμίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Άγνωστοι γκρέμισαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο τρία μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου από το ουκρανικό κοινοβούλιο που έχει στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της χώρας και τον οποίο καταγγέλλει η Ρωσία.

Τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμή μπολσεβίκων ηγετών γκρεμίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube από τους φιλοουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo στο Χάρκοβο.

Οι νεαροί εμφανίζονται να σκαρφαλώνουν σε ένα μνημείο χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σκάλα και να τοποθετούν στο πάνω μέρος του αγάλματος ένα σκοινί το οποίο τραβούν με τα βοήθεια ενός μικρού φορτηγού.

Η αστυνομία παρακολούθησε χωρίς να επεμβαίνει το γκρέμισμα ενός από αυτά τα μνημεία στο Χάρκοβο, πρωτεύουσα της επαρχίας που συνορεύει με τις φιλορωσικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις ενέργειες αυτές που σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενός νόμου που απαγορεύει «κάθε κομμουνιστική ή ναζιστική προπαγάνδα», καθώς και τη χρήση των συμβόλων τους.

Βάσει του νόμου αυτού, που μένει να επικυρωθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος --μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν-- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση σε μια χώρα που είναι ήδη διχασμένη από τον πόλεμο.

Εξάλλου χθες Παρασκευή η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «ολοκληρωτικές μεθόδους», μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.

«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».