18 Μαΐου 2015

Γελάει το σύμπαν με τις διαρροές ΣΥΡΙΖΑίων ότι τσεπώνουν 3,5 δις με σχέδιο Γιούνκερ

[Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται και αφού αυτή τη φορά δεν τους έκατσε η συνήθης διαρροή στην αρχή της εβδομάδας ("υπογράφουμε συμφωνία από λεπτό σε λεπτό"), άρχισαν να διαρρέουν ότι τις διαρροές τις κάνουν εχθροί της κυβέρνησης που θέλουν να αποτύχει η καλύτερη διαπραγμάτευση όλων των εποχών...]

Δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά το ρεπορτάζ του “Βήματος” περί υποτιθέμενης πρότασης Γιουνκέρ για συμφωνία με την Ελλάδα, με όρους σχετικά πιο θετικούς από την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα για τις αξιώσεις των δανειστών.

Τόσο Κομισιόν όσο και το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν (ή καλύτερα δηλώνουν άγνοια) για την ύπαρξη τέτοιας πρότασης, ενώ και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναμεταδίδουν την είδηση με πηγή το “Βήμα” και διατηρώντας πολύ μεγάλες επιφυλάξεις περί της ύπαρξης της.

Είναι χαρακτηριστικό πως  δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί πρότασης της Κομισιόν για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αννίκα Μπράινχαρντ.

Με «τιτίβιβισμα» στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, πριν από λίγο, η Μπράινχαρντ αναφέρει: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αναφορές για πρόταση της Κομισιόν/Γιούνγκερ για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καμία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία».


Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση από το Vima.gr του σχεδίου συμφωνίας με τους εταίρους στην ουσία επιβεβαιώνει τους όρους με τους οποίους θα κλείσεις αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει κάποια πρόταση του προέδρους της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Ανίκα Μπρέιντχαρτ αναφέρει σε tweet της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και προχωρούν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά (Reuters)

The European Commission denied on Monday a Greek newspaper report that its President Jean-Claude Juncker has made a new, compromise proposal to Greece in negotiations on more funding in exchange for reforms for the cash-strapped country.
Greek To Vima newspaper reported that the Commission, which together with the European Central Bank and the IMF is negotiating a deal with Athens on behalf of its creditors, offered to disburse new funds in exchange for fewer reforms and smaller primary surplus targets than demanded before.”

"Κάποιοι θέλουν να “κάψουν” την συμφωνία" διαρρέουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι

Στα δημοσιογραφικά γραφεία πάντως την τελευταία ώρα κυκλοφορούν και άλλα σενάρια. Με πιο βασικό πως το κείμενο του “Βήματος” είναι κάποια επιστολή  προηγούμενου διαστήματος, από τις πολλές που αντήλλαξαν οι δύο πλευρές και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά συμφωνία.

Και η διαρροή αυτή προς το “Βήμα” έγινε από μέλος Ελληνικής Κυβέρνησης που προσπαθεί να μποϋκοτάρει την όποια θετική εξέλιξη.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο από την Κομισιόν

Προσερχόμενος στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ρωτήθηκε και διέψευσε εκ νέου την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου

Νέα διάψευση του υποτιθέμενου σχεδίου Γιούνκερ ήρθε από τα χείλη κυβερνητικού αξιωματούχου το απόγευμα της Δευτέρας.

Προσερχόμενος στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, ο αξιωματούχος ρωτήθηκε από παριστάμενους δημοσιογράφους και διέψευσε κατηγορηματικά εκ νέου την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, αρνούμενος πως η ελληνική πλευρά έχει εις γνώσην της τέτοιου είδους κείμενο.

Νωρίτερα, πηγές από την κυβέρνηση επίσης δήλωναν άγνοια για τέτοιο «προσχέδιο συμφωνίας» από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Αυτό είναι το υποτιθέμενο προσχέδιο συμφωνίας από τον Γιούνκερ

Ζητούν μέτρα πέντε δισ. ευρώ σε 18 μήνες - Κόβεται η 13η σύνταξη, παραμένει ο ΕΝΦΙΑ, στο 18% ο ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ - Εκτός το ΔΝΤ που αντικαθίσταται από τον EFSF - Για το φθινόπωρο μετατίθεται η συζήτηση ασφαλιστικού, εργασιακών  - Ανεπισήμως υπάρχει κινητικότητα και το βράδυ αναμένεται τηλεδιάσκεψη

Πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν οι διαφορές στη διαπραγμάτευση και να επιτευχθεί μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, που θα «ξεκλειδώνει» την παροχή ρευστότητας προς τη χώρα, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα από τα οποία θα επιχειρηθεί να εισπραχθούν 5 δισ.ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του 2016. Κόβεται η 13η σύνταξη, παραμένει ο ΕΝΦΙΑ, διατηρείται η έκτακτη εισφορά και μετά το καλοκαίρι καθιερώνεται συντελεστής 18% για τον ΦΠΑ. Το περιεχόμενο του σημειώματος που αποδίδεται στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος επίσης διαψεύδει πως υπάρχει τέτοιο σχέδιο (δείτε εδώ). Ανεπισήμως όμως άλλες πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι απόψε ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για να συζητηθούν όσα αναφέρονται στο έγγραφο Γιούνκερ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ωστόσο τι θα κάνουν οι Γερμανοί και πώς θα αντιδράσει κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα προβλεπόμενα από το έγγραφο που φέρεται να έχει συνταχθεί από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιχειρώντας να μεσολαβήσει για την άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου, η Κομισιόν, με ένα πολυσέλιδο κείμενο, που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και κατά πληροφορίες διανεμήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θέτει τις προΰποθέσεις για να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν -ήτοι, να γίνουν νόμοι του κράτους- τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου, ύψους πέντε δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία, που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Στο κείμενο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα tovima.gr προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015-2018, που είναι οι εξής:

- Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ φέτος
- Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017
- Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Τα μέτρα είναι:

- η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

- Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

- Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

- Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

- Ανεξαρτητοποιείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

- Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

- Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης -και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ- δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Παράλληλα, η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια».

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αρκετά από τα ζητήματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως στόχους, φαντάζουν την παρούσα στιγμή ως περίπου... ανέφικτα -όπως για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια πρώτη απόπειρα της Κομισιόν να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι το καλοκαίρι και, εν συνεχεία, να τεθούν οι «καυτές πατάτες» στο τραπέζι.

Χρηματοδότηση από το ΔΝΤ... τέλος

Στο κείμενο, ωστόσο, καταγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο και οι ενστάσεις του ΔΝΤ: Η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο). Πρόκειται για έναν καινούργιο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται νέες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής», καθώς μεταφέρεται στο μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο, το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Μετά την πρόταση της Κομισιόν αναμένεται μια αλυσίδα εξελίξεων, προκειμένου η πρόταση αυτή να τύχει επεξεργασίας σε όλα τα αρμόδια όργανα (Brussels Group, EuroWorking Group, Eurogroup).
Τι λένε υπουργείο Οικονομικών - Κομισιόν

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου, ούτε έχουν λάβει σχετικό σημείωμα.

Δεν γνωρίζουμε περί αυτής της πρότασης απάντησαν και πηγές της Κομισιόν που ρωτήθηκαν από το protothema.gr.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Προέδρου Γιούνκερ στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε κάποια τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας με την Ελλάδα» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπρέιντχαρτ.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε στο Twitter: «Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Breidhardt δεν επιβεβαιώνει επισήμως το κείμενο. Κάποιοι ίσως επιδιώκουν να "κάψουν" την προσπάθεια για διέξοδο».

Πολ Μέισον: Υποχωρήσεις για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμφωνία που φέρεται να προτείνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, του Channel 4, αμέσως μόλις «διέρρευσε» η είδηση του «σημειώματος βοήθειας για την Ελλάδα» από τον πρόεδρο Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός αναλυτής έγραψε τη δική του εκτίμηση για ορισμένα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας στο λογαριασμό του στο Twitter:

1. Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει (το σχέδιο)

2. Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.

3. Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.

4. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ - «Οι Έλληνες τον μισούν» παρατηρεί ο Μέισον.

5. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» - Χαλάρωση (σ.σ. στο πρόγραμμα και τους στόχους του) για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.

7. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.

8. Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θερωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Πήτερ Σπήγκελ: Θα έχει την τύχη του σχεδίου Ρεν για την Κύπρο...

Δεν βλέπει «φως» ούτε σε αυτήν την πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν ο αρθρογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ, που προβλέπει μάλιστα πως θα έχει την τύχη αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει το ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν για την Κύπρο: Θα απορριφθεί εντελώς.

Δεν είναι μυστικό, σχολιάζει ο Σπήγκελ σε άρθρο του, ότι η Κομισιόν και ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπαθούν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο και μετά να εμπλακούν ενεργά στις διαπραγματεύσεις και να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των «σκληρών» εταίρων, του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Επίσης είναι κοινώς γνωστό ότι η απόπειρα αυτή ανάμειξης εκ μέρους του Γιούνκερ δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση, οι οποίοι και τώρα κατά τον Σπήγκελ, δηλώνουν «κεραυνοβολημένοι» από το νέο σχέδιο.

Η Κομισιόν, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, «δεν έχει καλό προηγούμενο με τέτοιου είδους προτάσεις» και θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου. Ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επιχειρήσει να συμβιβάσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει και τελικά να αναγκαστεί να δεχτεί αυτό που επέβαλλαν εκείνοι, με την στήριξη της ΕΚΤ.

«Το νέο σχέδιο Γιούνκερ φαίνεται πως θα έχει παρόμοια τύχη. Τελικά, το Eurogroup και το ΔΝΤ, οι δύο οργανισμοί που ουσιαστικά πρέπει να πληρώσουν την χρηματοδότηση οποιουδήποτε προγράμματος, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα κερδίσει την τόσο απαιτούμενη ρευστότητα» καταλήγει το άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ.