27 Οκτωβρίου 2015

Βίντεο: Ποιο είναι το νησί για το οποίο προκλήθηκε το σινο-αμερικανικό επεισόδιο

Το Πεκίνο προειδοποιεί την Ουάσιγκτον για τη «βόλτα» του αμερικανικού αντιτορπιλικού στο διαφιλονικούμενο Σπάρτλι
Την οργισμένη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσε η παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού πλοίου στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κοντά στον ύφαλο Σούμπι στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι.
Το Πεκίνο προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στη θαλάσσια αυτή περιοχή, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το συμβάν.

«Οι ενέργειες του αμερικανικού πολεμικό πλοίο απείλησε την κυριαρχία της Κίνας και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των υφάλων, και επέφεραν ζημία στην τοπική ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που προειδοποίησε ότι η χώρα θα αντιδράσει στις προκλήσεις άλλων χωρών.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua χαρακτήρισε την παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού «εξαιρετικά ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ η εφημερίδα Global Times που είναι γνωστή για την εθνικιστική ρητορική της έγραψε πως ο στρατός θα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει για την Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Το Πεκίνο θα έπρεπε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την Ουάσιγκτον με τακτική και να ετοιμαστεί για το χειρότερο. Αυτό πρέπει να πείσει τον Λευκό Οίκο ότι η Κίνα, παρότι δεν το επιθυμεί, δε φοβάται να πολεμήσει με τις ΗΠΑ στην περιοχή και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και την αξιοπρέπειά της», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό πλοίο USS Lassen πλησίασε στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, όπου η χώρα προχώρησε στην αποξήρανση υφάλων το 2013 δημιουργώντας τεχνητά νησιά, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την κινεζική κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, η περιοχή ανήκει στη δική της αρμοδιότητα και απαιτείται ειδική άδεια σε οποιοδήποτε ξένο πολεμικό πλοίο θελήσει να τη διαπλεύσει.

Σε βίντεο του αμερικανικού δικτύου CBS News ο ρεπόρτερ φτάνει με πλοιάριο σε κοντινή απόσταση από τον ύφαλο Σούμπι λέγοντας χαρακτηριστικά πως μοιάζει με πραγματική πόλη κατασκευασμένη μέσα στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η κυριαρχία του Πεκίνου στην περιοχή αυτή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αμφισβητείται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από τις Μαλαισία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, οι οποίες προβάλλουν αξιώσεις.

Η Κίνα θεωρεί χωρικά της ύδατα τη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά αυτά, που κατασκευάστηκαν πάνω σε νησιά τα οποία μερικές φορές μόλις που διακρίνονται.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, και υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να χτίζει έτσι μια κυριαρχία σε αυτά τα στρατηγικής σημασίας χωρικά ύδατα. «Επιχειρούμε ως συνήθως στη Νότια Κινεζική (ή Σινική) Θάλασσα και πλέουμε στα διεθνή ύδατα όταν θέλουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αμερικανός αξιωματούχος.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης, επιταχύνοντας εδώ και ένα χρόνο τη μετατροπή κοραλλιογενών υφάλων σε λιμάνια, διαδρόμους και άλλες υποδομές.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται πραξικόπημα από τον κινεζικό γίγαντα, με το οποίο μπορεί να αποσπάσει τον έλεγχο μιας από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.

Τα Σπράτλι, που περιλαμβάνουν περίπου εκατό ακατοίκητα νησάκια και υφάλους, διεκδικούνται από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που χρονολογείται από το καλοκαίρι, σχεδόν 12.000 στρέμματα τεχνητής γης κατασκεύασε η Κίνα στα χωρικά ύδατα. «Η Κίνα επιχωμάτωσε 17 φορές περισσότερη γη σε 20 μήνες σε σχέση με αυτά που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε 40 χρόνια» διεκδικώντας το αρχιπέλαγος.

Η Κίνα κατασκεύασε διάδρομο μήκους 3.000 μέτρων επί του υφάλου Fiery Cross, ο οποίος πλέον αποκαλείται από τους αναλυτές «το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο».

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και χρόνια έναν «κώδικα δεοντολογίας» μεταξύ των χωρών της περιοχής και τάσσονται υπέρ μιας επίλυσης της εδαφικής διαφοράς έπειτα από διαπραγμάτευση.

Επισήμως αρνούνται να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ντε φάκτο τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στο τετελεσμένο γεγονός που προβάλλει η Κίνα.




Σε φωτογραφίες από δορυφόρο φαίνεται η γρήγορη ανάπτυξη των υφάλων στη Νότιο Κινεζική Θάλασσα, που διεκδικούνται από τέσσερις χώρες.

Στόχος των αρμοδίων ήταν η επέκταση των τεχνητών νήσων που μόλις σε τρία χρόνια είναι παραπάνω από εμφανής. Στις εικόνες που δημοσιεύονται στον Guardian, μάλιστα, καταγράφονται πλοία που μεταφέρουν άμμο και άλλα υλικά για την κατασκευή κτιρίων στην επιφάνεια των νησιών.