10 Νοεμβρίου 2015

Πρώτη σύλληψη για τη «Ματωμένη Κυριακή» στη Βόρεια Ιρλανδία, 43 χρόνια μετά

Σύμφωνα με την αστυνομία, ανακρίνεται για τη συμμετοχή του στη σφαγή που είχε λάβει χώρα πριν από 43 ολόκληρα χρόνια στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας

Ένας πρώην Βρετανός στρατιώτης συνελήφθη από αστυνομικούς για τη συμμετοχή του στη σφαγή που είχε λάβει χώρα πριν από 43 ολόκληρα χρόνια στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν μέλη ενός βρετανικού συντάγματος είχαν ανοίξει πυρ εναντίων διαδηλωτών σε μία πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, o 66χρονος σήμερα άνδρας συνελήφθη στην κομητεία Άντριμ της Ιρλανδίας από άνδρες του Τμήματος Έρευνας Παλιών Υποθέσεων της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ύποπτος ανακρίνεται στα κεντρικά του Μπέλφαστ για τους θανάτους 14 Ιρλανδών που είχαν εκτελεστεί αναίτια στο Ντέρι. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Ίαν Χάρισον, που είναι επικεφαλής της έρευνας, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης στη υπόθεση αφού είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται κάποιος για την επίθεση, μετά από 43 ολόκληρα χρόνια.

Το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου του 1972, ημέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», οδήγησε στο θάνατο 14 ανθρώπους, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα που εκδόθηκε το 2010 τα θύματα ήταν άοπλα και κανένα από αυτά δεν συνιστούσε απειλή που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, γεγονός που καθιστά την επίθεση των Βρετανών τελείως αναίτια.