10 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! Μόνο το 56% καλύπτει πλέον η πρόταση της Αθήνας για την προστασία από τους πλειστηριασμούς... ΕΊΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 99%

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, που θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί - Η Αθήνα ωστόσο φέρεται να ετοιμάζει και νέα πρόταση, με εισοδηματικό κριτήριο στα 20.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη

Νέα πρόταση κατέθεσε η Αθήνα αναφορικά με το ύψος της προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Βάσει της νέας πρότασης, που κατατέθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, και φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η αρχική θέση της Αθήνας έκανε λόγο για κάλυψη του 99% των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, προκειμένου να «συναντηθεί» με τις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο οι Θεσμοί επιμένουν, προφανώς, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση.

Και νέα συμβιβαστική πρόταση;

Συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να ετοιμάζεται να καταθέσει η Αθήνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ρίχνει κάτω από τις 30.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση της Αθήνας για προστασία από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας θα αφορά σε εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο δανειολήπτη 20.000 ευρώ, ενώ η τρόικα ζητά 8.000 ευρώ.

Η Αθήνα, εκτός των άλλων προτείνει εξαίρεση προστασίας για όλα τα νέα δάνεια μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί την ύπαρξη ετησίου πλαφόν στο όριο των κατοικιών που θα μπορούν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.