16 Νοεμβρίου 2015

Ολάντ: ¨"Είμαστε σε πόλεμο-Γιατί συγκάλεσε βουλή και γερουσία στο παλάτι των Βερσαλλιών [εικόνες]

Ιστορική συνεδρίαση της βουλής και της γερουσίας της Βουλής συγκάλεσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής.
Μετά την σύντομη ομιλία του Ολάντ, το σώμα τραγούδησε όρθιο τον εθνικό ύμνο, την Μασσαλιώτιδα.

Γιατί όμως η συνεδρίαση των βουλευτών έγινε στο παλάτι των Βερσαλλιών;


Τον 19ο αιώνα και ενώ το δημοκρατικό πολίτευμα δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί πλήρως και υπάρχει πάντα ο φόβος επιστροφής στη μοναρχία, επελέγη το Παλάτι των Βερσαλλιών για να συνεδριάσει η νέα βουλή που εξελέγη το 1871.

Με τον τρόπο αυτό η νεαρή Δημοκρατία παίρνει τον έλεγχο αυτού του συμβόλου εξουσίας, το οποίο είναι γεμάτο από τα σύμβολα του Βασιλιά Ηλιου.
Η επιλογή δεν έγινε αυτόματα. Οταν εξελέγη η πρώτη βουλή το 1871, μετά την πτώση του Ναπολέοντα ΙΙΙ, συνεδρίασε για πρώτη φορά στην πόλη Μπορντό. Η βουλή αποτελείτο πλειοψηφικά από φιλο-μοναρχικούς οι οποίοι ήθελαν να βρίσκονται κοντά στο Παρίσι. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην πόλη της Ορλεάνης κα του Φοντενμπλό. Τελικά επέλεξαν το παλάτι των Βερσαλλιών και συγκεκριμένα την αίθουσα της Οπερας. Αλλά κι αυτή η αίθουσα απεδείχθη πολύ μικρή για να φιλοξενήσει 722 εκπροσώπους του έθνους. Ετσι επελέγη η αίθουσα στην οποία συνεδρίασε σήμερα ο Ολάντ με τους βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας.

Πρόκειτααι για μια πτέρυγα των Βερσαλλιών η οποία χτίστηκε μεταξύ 1679 και 1681 για να διαμένουν εκεί τα παιδιά του βασιλιά και άλλοι πρίγκηπες γαλαζοαίματοι. Το 1837 αναμορφώθηκε και έγινε Μουσείο της Γαλλίας. Το 1837 άλλαξε και πάλι για να φιλοξενεί εκεί την Βουλή. Εκεί συνεδρίαζε η Βουλή της Γαλλίας ως το 1879 οπότε και μετακόμισε στο κέντρο του Παρισιού, στο παλάτι Μπουρμπόν, όπου βρίσκεται και σήμερα.

Επί 5ης Δημοκρατίας, η αίθουσα ανοίγει για να συνεδριάσουν από κοινού η βουλή και η γερουσία για να αποφασιστούν συνταγματικές αλλαγές και συνήθως φιλοξενεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θέλει να κάνει βασυσήμαντες ανακοινώσεις στα δύο σώματα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Γάλλοι, μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είναι ανήσυχοι. Μετά τις επιθέσεις του Ιανουρίου εναντίον του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, οι Γάλλοι πίστευαν ότι είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους. Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής, κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Το στοίχημα για τον Φρανσουά Ολάντ, κατά την σημερινή του ομιλία, είναι να πείσει και όχι μόνο με λόγια αυτή τη φορά. Ο Ολάντ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να περάσει στις πράξεις.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει συζήτηση μετά τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου και το αίτημα έγινε δεκτό. Ο Ολάντ έφυγε από την αίθουσα όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, όπως το επιτάσσει το στοίχημα. Κάθε κόμμα διαθέτει 10 λεπτά ανά ομιλητή και δεν θα υπάρξει ψηφοφορία.


Σε αυτή την πτέρυγα βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων:



Ολάντ: Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο
Ο Γάλλος πρόεδρος στη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ανέφερε ότι η Γαλλία είναι σε πόλεμο. «Η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε πόλεμο πολιτισμών, καθώς αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό», συμπλήρωσε.

«Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο να σπείρουν τον φόβο και να μας διαιρέσουν. Οι επιθέσεις της Παρασκευής αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία» είπε.

Οσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Φρανσουά Ολάντα ανέφερε ότι θα συνιστούν κανονικά και ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα πλεύσει στη Μεσόγειο για καλύτερο συντονισμό των δράσεων στη Συρία.«Αυτοί που στήριξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εγκλήματά τους ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να τους πολεμήσει και να τους καταστρέψει» δήλωσε.

«Η Συρία αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος αναφέροντας ότι η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει «πολύ χειρότερες δοκιμασίες», δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους, καθώς ο εχθρός -όπως είπε- «είναι εχθρός όχι της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι χρειάζεται αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει επιστροφή στα εθνικά σύνορα και «αποδόμηση της ΕΕ».

Τα μέτρα που πρότεινε για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων:
  • Απαγόρευση σε πολίτη με διπλή υπηκοότητα να μπαίνει σε γαλλικό έδαφος, εάν αυτός αποτελεί «τρομοκρατική απειλή».
  • Να περάσει νόμος που να ορίζει ότι θα μπορεί να αφαιρείται από πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, η γαλλική, εάν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. 
  • Να απελαύνονται με ταχύτερες διαδικασίες οι ξένοι πολίτες που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
  • Δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στην αστυνομία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Καμία περικοπή στις θέσεις εργασίας στον γαλλικό στρατό μέχρι το 2019.
Κλείνοντας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα εξαλείψει την τρομοκρατία και αναφώνησε: «Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία». Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές τον χειροκρότησαν και στη συνέχεια έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.