16 Νοεμβρίου 2015

Ούγγρος πρωθυπουργός: Δεν θα φιλοξενήσουμε κανέναν πρόσφυγα

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν διατύπωσε σήμερα, στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, την εκτίμηση ότι οι «τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τις μαζικές μεταναστεύσεις» των τελευταίων μηνών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων "να αμυνθούν".

«Με εσκεμμένο και οργανωμένο τρόπο, οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τις μαζικές μεταναστεύσεις, καθώς διείσδυσαν στα πλήθη των ανθρώπων που εγκατέλεψαν τις εστίες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή (…)» δήλωσε ενώπιον του ουγγρικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, προασπιστής μιας αυστηρής γραμμής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα των Ευρωπαίων να αμυνθούν» είναι το «πλέον ισχυρό σε σύγκριση με άλλα (δικαιώματα)».

«Δεν υποστηρίζουμε ότι κάθε μετανάστης είναι ένας τρομοκράτης αλλά κανείς δε μπορεί να πει πόσοι τρομοκράτες έχουν ήδη φθάσει, πόσοι φθάνουν καθημερινά (…)», προσέθεσε ο Ορμπάν.

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς έκλεισε αυτούς τους τελευταίους μήνες τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

«Μας είπαν ότι αυτό ήταν απάνθρωπο, ωστόσο θέτω το ερώτημα: τι είναι περισσότερο απάνθρωπο; Το να κλείνουμε τα σύνορα σε εκείνους που εισέρχονται παράνομα ή το να θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή των Ευρωπαίων; Το δικαίωμα στην άμυνα είναι ισχυρότερο σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα» σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, «περισσότερο ισχυρό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία ή οικονομικής φύσης επιχείρημα».

«Όσο αυτή η κυβέρνηση αναπνέει δεν θα υπάρχουν ποσοστώσεις και εμείς δεν θα αναλάβουμε την φιλοξενία κανενός πρόσφυγα» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών που προβλέπουν την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο προς τις χώρες καταγραφής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Βίκτορ Ορμπάν.