22 Μαρτίου 2016

ΣΦΙΞΑΝ ΟΙ Κ@ΛΟΙ! Πάλι επεισόδια στη Λέσβο-Φέυγουν από την Ειδομένη ΜΚΟ λόγω

Λέσβος: "Άναψαν" τα αίματα στο hot spot της Μόριας!

Έντονη αντίδραση υπήρξε πριν από λίγο στο hot spot της Μυτιλήνης, από ομάδα μεταναστών και προσφύγων που διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση τους για να αναχωρήσουν για την Αθήνα, κατέλαβαν για λίγα λεπτά την πύλη του κέντρου. Φώναξαν συνθήματα στα αγγλικά για ελευθερία, διαλύθηκαν όμως αμέσως, μόλις παρατάχθηκαν μπροστά τους άνδρες μιας διμοιρίας ΜΑΤ.

Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες και μετανάστες, διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του hot spot στη Μόρια ως κέντρου κράτησης και ζητούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν άμεσα και όχι να κρατούνται εκεί υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα από ομάδα, λιγότερων αυτή τη φορά, μεταναστών και προσφύγων.

Ας σημειωθεί ότι στο hot spot στη Μόρια από εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, βρίσκονται σήμερα περίπου 1600 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και μεγάλη ομάδα Πακιστανών μεταναστών, περίπου 400, οι οποίοι κρατούνται προκειμένου να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο και στη συνέχεια να απελαθούν.

Καθιστική διαμαρτυρία και στη Σάμο

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο χοτ σποτ της Σάμου από ομάδα μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται εκεί και οι οποίοι έκλεισαν την κεντρική πύλη του κέντρου.

Οι διαμαρτυρόμενοι διεκδικούν την απελευθέρωση τους και τη μετακίνηση τους στο εσωτερικό της χώρας αντί του περιορισμού τους στο χοτ σποτ έως την πιστοποίηση τους και στη συνέχεια την επιστροφή τους στην Τουρκία ή την υποβολή ασύλου.

Μειώνουν τις δυνάμεις τους Μ.Κ.Ο και Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη

Τεταμένη είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς η πολυήμερη αναμονή και η απουσία πληροφόρησης για το άνοιγμα των συνόρων έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Αποτέλεσμα είναι να μειώνουν σταδιακά τις δυνάμεις τους οι Μ.Κ.Ο, όπως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες δεν προμηθεύτηκαν με τροφή, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Η κατάσταση είναι έκρυθμη στην περιοχή, καθώς επικρατεί μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους απελπισμένους πρόσφυγες.

Πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές εξακολουθούν να παραμένουν από το πρωί της Τρίτης οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις διαβάσεις και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζουν συνθήματα.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, ορισμένες ΜΚΟ, λόγω της έντασης που επικρατεί από τη διαμαρτυρία των προσφύγων, επέλεξαν να αποσύρουν προσωρινά το προσωπικό τους από τον καταυλισμό, αφήνοντας, ωστόσο τις εγκαταστάσεις τους - και παρακολουθούν την κατάσταση, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν σε περίπτωση που ξαναχρειαστεί.