10 Απριλίου 2016

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ! ΔΕ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ! 300 λάθρο τραυματίες-7 στο νοσοκομείο-Σκόπια: 15 αστυνομικοί τραυματίες

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα σημερινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά, έως αυτή την ώρα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων, που ξέσπασαν γύρω στις 11:30 το πρωί. Απ' αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της γειτονικής χώρας ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Η βροχή «έσβησε» την ένταση στην Ειδομένη -Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα, ανάβοντας φωτιές, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.

Mέχρι και μετά τις 6 το απόγευμα, πάντως, συνεχιζόταν η ρίψη δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παρέμεναν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί επεισόδια.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, αφού πέρασαν το φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και επιτέθηκαν κατά των προσφύγων με  σφαίρες καουτσούκ, προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος ρίχνοτας νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

ΠΓΔΜ: 15 τραυματίες αστυνομικοί από τα επεισόδια στην Ειδομένη

Σύμφωνα με τις αρχές των Σκοπίων οι αστυνομικοί φέρουν τραύματα από αντικείμενα που εκτόξευσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 15 αστυνομικοί της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων με πρόσφυγες και μετανάστες, στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Οι πέντε από τους τραυματίες αστυνομικούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης Γευγελή, ενώ οι υπόλοιποι δέκα φέρουν ελαφρά τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την αστυνομία των Σκοπίων, από τα αντικείμενα που εκτόξευσαν πρόσφυγες και μετανάστες προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά οχήματα.