17 Μαΐου 2016

Τι υποστήριξε ο Μαρτίνης στον ανακριτή-Ο Ερυθρός Σταυρός του πλήρωνε φιλοδωρήματα 1.000 ευρώ - Διαμονή χιλιάδων ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία και τριήμερα στην Αράχωβα!

Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και έλαβαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία οι οποίοι θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και η σύζυγος του αρνήθηκαν τις κατηγορίες της γερμανικής «μίζας»  των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που τους αποδίδεται υποστηρίζοντας πως δεν έλαβαν ουδέποτε ποσά από χρηματισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου τους Γιάννη Θωμά, η Γεωργία Μαρτίνη υποστηρίζει ότι τα χρήματα σε λογαριασμούς της που εντόπισαν οι δικαστικές αρχές είναι προερχόμενα από οικογενειακή της περιουσία, τα οποία διαχειριζόταν δικηγόρος συγγενικό της πρόσωπο. Ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε πως «όλα τα ακίνητα είναι απολύτως νόμιμα δηλωμένα και φορολογημένα».


Ο Ερυθρός Σταυρός του πλήρωνε φιλοδωρήματα 1.000 ευρώ - Διαμονή χιλιάδων ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία και τριήμερα στην Αράχωβα!
- Καίνε τον Ανδρέα Μαρτίνη τα δυο πορίσματα ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ιδιωτική εταιρεία
- Ο πρώην Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού συνελήφθη σήμερα για μίζες 3,2 εκατομμυρίων μάρκων
- Βρήκαν: «Τρύπα» από ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
- Παρατυπίες σε πωλήσεις ακινήτων που τα πωλούσε κάτω από την αντικειμενική αξία
- Παραμονές των Χριστουγέννων του 2009 βρέθηκε για διήμερο στην Αράχοβα για “υπηρεσιακούς λόγους"
Πήρε αποζημίωση για εκτός έδρας και δαπάνες 1.930 ευρώ μεταξύ των οποίων και πουρμπουάρ 270 ευρώ
- Ξόδεψε 17.335 ευρώ για δυο διανυκτερεύσεις σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης!


Φωτιά είναι για τον Ανδρέα Μαρτίνη πρώην Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, δύο πορίσματα ελέγχων που έγιναν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ιδιωτική εταιρεία ορκωτών λογιστών. Ανατρέχοντας τις σελίδες διαπιστώνει κανείς ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης πρέπει να αισθανόταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Θα θεωρούσε πως ήταν περίπου ανέγγιχτος, αφού διαπιστώνεται πως δεν φρόντιζε πολλές φορές να τηρεί ούτε τα προσχήματα.

Ο κ. Μαρτίνης συνελήφθη σήμερα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε προθεσμία να απολογηθεί μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης για μίζες 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.

Από τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι:

* Υπάρχει "τρύπα" από ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

*Ο Ερυθρός Σταυρός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.

* Χρησιμοποιούσε τα κληροδοτήματα όχι σύμφωνα με το σκοπό, αλλά όπως εκείνος έκρινε.

* Διαπιστώνονται παρατυπίες στις πωλήσεις ακινήτων, καθώς και πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αξία. Από μόνο πέντε περιπτώσεις ο Ερυθρός Σταυρός έχασε 770.000 ευρώ.

Όμως, όπως προκύπτει από τα πορίσματα των ελέγχων ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν πολύ γαλαντόμος. Εξάλλου, δεν πλήρωνε ο ίδιος, αλλά ο Ερυθρός Σταυρός, όπως αναφέρεται σε πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εφτασε μάλιστα να μοιράζει απλόχερα φιλοδωρήματα που άγγιζαν ακόμα και τα χίλια ευρώ.

Μάλιστα ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν τόσο εργασιομανής, που δούλευε ακόμα και τα Χριστούγεννα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009 βρέθηκε με τον οδηγό του για διήμερο στην Αράχοβα για “υπηρεσιακούς λόγους" και πήρε αποζημίωση για εκτός έδρας και δαπάνες 1.930 ευρώ μεταξύ των οποίων και πουρμπουάρ 270 ευρώ που δόθηκε στα γκαρσόνια ταβέρνας σε γεύμα 20 ατόμων που παρέθεσε.

Μερικές ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις άνεσης και γαλαντομίας περιλαμβάνονται στο πόρισμα της εταιρείας ελεγκτών και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

* Στις 3 Νοεμβρίου του 2006 ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες ύψους 17.335 ευρώ που περιελάμβαναν δυο διανυκτερεύσεις στο Μακεδονία Παλλάς 1510,15 ευρώ, γεύμα εφτά ατόμων 668,30 ευρώ, αγορά ξύλινης κορνίζας 743,60 ευρώ! 1.378 ευρώ για φιλοδωρήματα και καύσιμα άνευ παραστατικών.

* Για αγορά εφημερίδων, καύσιμα και φιλοδωρήματα είχε ξοδέψει 2.148 ευρώ.

* Σε ταβέρνα για γεύμα 9 ατόμων ξοδεύτηκαν 758,20 ευρώ.

* Για τέσσερις ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες 8.900 ευρω από τα οποία 600 ευρώ είχαν δοθεί ως φιλοδώρημα, γεύμα 15 ατόμων αξίας 898,49 ευρώ, γεύμα σε ταβέρνα 6 ατόμων 621.50 ευρώ και διάφορα έξοδα 4.325 ευρώ.

* Στις 28 Δεκεμβρίου 2007 καταχωρήθηκε η αγορά διάφορων ειδών δώρων και αναμνηστικών για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου αξίας 18.825,80 ευρώ. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως η εν λόγω αγορά πραγματοποιήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς να έχει τηρηθεί ο όρος της λήψης τριών κλειστών προσφορών, όπως όριζε η πολιτική ανάθεσης και έγκρισης εξόδων.

Όργιο κακοδιαχείρισης (είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός) διαπιστώνει και η έκθεση της ιδιωτικής εταιρείας ελεγκτών και στα κληροδοτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την περίοδο της προεδρίας Μαρτίνη, αφού διαχρονικά διαπιστώνει οικονομικό έλλειμμα της τάξης των 16,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αντικειμενική αξία των κληροδοτημάτων που ήταν καταχωρημένη στους λογαριασμούς του Ε.Ε.Σ. ανήρχετο σε 221,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από τους ελέγχους που έγιναν σε μερικά κληροδοτήματα παρατηρήθηκαν τεράστιες παρατυπίες. Για παράδειγμα στο κληροδότημα Νέγρη διαπιστώθηκε έλλειμμα 5.447.631 ευρώ. Από το κληροδότημα Καλλιόπης Καραπάνου το 2005 εκταμιεύτηκε με μορφή επιταγής ποσό 3.000.000 ευρώ με δικαιούχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρικός Ντυνάν. Τα ενοίκια από το κληροδότημα Νικολαρέζη κατά τη διάρκεια 2010-2013 δεν μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος και εκτιμώνται στις 430.000 ευρώ. Επίσης παραμένει ως υποχρέωση προς το κληροδότημα το ποσό των 914.202 ευρώ.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα χρήματα που προέρχονταν από ενοίκια, μετοχές και εκποιήσεις ακινήτων των κληροδοτημάτων η διοίκηση Μαρτίνη δεν τα διέθετε για τον σκοπό που πρέσβευε το κάθε κληροδότημα αλλά χρησιμοποιούσε τα χρήματα όπως εκείνος έκρινε. Έτσι στο κληροδότημα Μαγιάση υπάρχει υποχρέωση 917.684 ευρώ. Στο κληροδότημα Καραμάνου υπάρχει υποχρέωση 2.365.174 ευρώ. Στο 1.058.215 ευρώ είναι η υποχρέωση προς το κληροδότημα Σγούρδα, ενώ στο κληροδότημα Ψαρόπουλου υπάρχει υποχρέωση 1.855.530 ευρώ.

Πάρτι κακοδιαχείρισης εντοπίζεται και στα ενοίκια, αφού οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι υπάρχει “μεγάλη τρύπα στα οικονομικά από τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η συνολική αξία από ενοίκια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανήρχετο στο ποσό των 446.792 ευρώ. Ωστόσο από τον έλεγχο εντοπίστηκαν 11 περιπτώσεις μισθωτών από τους οποίους δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία είσπραξη εντός του 2013 συνολικής αξίας 93.000 ευρώ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως ανείσπρακτων ποσών είναι η απαίτηση του Ε.Ε.Σ. από το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ποσού 1,5 εκατομμύριων ευρώ που είχε δοθεί ως προκαταβολή για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500τμ που θα δινόταν ως δωρεά στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ελεγκτές το ποσό αυτό δεν έχει εντοπιστεί”.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την κακοδιαχείριση των 528 ακινήτων από τα οποία 266 ήταν ενοικιασμένα, 169 ήταν κενά, 52 ιδιοχρησιμοποιούνταν, ενώ 41 διατίθενται δωρεάν προς εκμετάλλευση ζημιώνοντας τον οργανισμό. Σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε9 του 2014 στην ακίνητη περιουσία του Ε.Ε.Σ. συγκαταλέγονται και 48 αγροτεμάχια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση «η διαχειριστική και λογιστική παρακολούθηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με συνέπεια και ενιαίο τρόπο».

Η συνολική αξία των οικοπέδων και των ακινήτων του Ε.Ε.Σ. όπως εμφανίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται σε 204 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία εξέτασε δειγματοληπτικά και από τον επανυπολογισμό που διενήργησε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε υποεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων του δείγματος συνολικού ποσού 87,4 εκατομμυρίων ευρώ. σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στα τηρούμενα βιβλία του Ε.Ε.Σ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.