17 Μαΐου 2016

Τα είδαν όλα οι ξένοι επενδυτές: 7πλασιάζουν το φόρο για το real estate

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στον αέρα απειλεί να τινάξει επενδυτικά σχέδια η αύξηση της φορολογίας στο ενεργητικό εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας και αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία προωθείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Και αυτό καθώς προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αύξηση του φόρου που επιβάλλεται "πάνω" στο ενεργητικό των ΑΕΕΑΠ όπως και των ΑΕΔΑΚ από 0,10% σήμερα σε 0,75%, δηλαδή τον επταπλασιάζει.

Σαν αποτέλεσμα, ξένοι μέτοχοι ελληνικών εταιρειών εμφανίζονται άκρως θορυβημένοι με τις εξελίξεις, και κάποιοι σκέφτονται να κάνουν ακόμη και πίσω σε προγραμματισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ένα τέτοιο έργο που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά είναι η παραχώρηση του Θριασίου Εμπορευματικού κέντρου της ΓΑΙΑΟΣΕ, το διαγωνισμό για το οποίο εξετάζουν να διεκδικήσουν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας, η Grivalia του ομίλου Fairfax, και η Πανγαία της Εθνικής Τράπεζας, μαζί με την Cosco.

Το σκεπτικό είναι ότι σε μια στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να δώσει ένα ισχυρό διαπιστευτήριο για την αλλαγή πορείας της στον τομέα της επιχειρηματικότητας, έχουμε μια ακόμη επί τα χείρω αλλαγή στο φορολογικό περιβάλλον που δεν ευνοεί επενδυτικές τοποθετήσεις. Σήμερα το ενεργητικό των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, συνεπώς η αύξηση του φόρου ισοδυναμεί με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Παρόμοιοι προβληματισμοί υπάρχουν και στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, και δεν είναι λίγοι όσοι λένε ανοικτά πως εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια θα ήταν καλύτερο να μεταφέρουν τη διαχείριση των αμοιβαίων στο εξωτερικό, με πιο ελκυστικό προορισμό το Λουξεμβούργο. Εννοείται ότι όσο ισχύουν τα capital controls κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, οι ΑΕΔΑΚ επομένως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιβαρυνθούν με το νέο φόρο. Σε αρκετές πάντως ΑΕΔΑΚ υπάρχει ήδη η σκέψη απορρόφησης του επιπλέον κόστους από τις ίδιες τις εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των μεριδιούχων τους.

"Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ευρωπαϊκές μετοχές έχει σήμερα μηδενική φορολογία στο Λουξεμβούργο, ενώ στην Ελλάδα θα έχει σύντομα 0,75%", λέει στο liberal.gr ο Κίμων Βολίκας πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών. Σήμερα, το ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων θα φορολογηθούν με 0,05% στο ενεργητικό τους σε ετήσια βάση, τα Ομολογιακά με 0,35%, τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,5% ενώ τα Μετοχικά με 0,75% στο ενεργητικό τους. Στην τελευταία υψηλή κατηγορία του 0,75% αναμένεται να ενταχθούν και οι ΑΕΕΧ και ΑΕΕΑΠ.

Το σημερινό φορολογικό καθεστώς

Οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) είναι εταιρίες με ειδική φορολογική μεταχείριση, όπως τα REITS στις ΗΠΑ, και αλλού. Είναι εισηγμένες, επενδύουν σε ακίνητα και τυπικά διανέμουν μεγάλο ποσοστό των καθαρών κερδών ως μέρισμα. Το βασικότερο τους πλεονέκτημα είναι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που τις καθιστά ελκυστικό μέσο επένδυσης. Καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν, ωστόσο απαλλάσσονται του εταιρικού φόρου που ισχύει για κάθε άλλη οποιαδήποτε επιχείρηση. Στον αντίποδα, πληρώνουν έναν ετήσιο φόρο επενδύσεων με βάσει την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου τους σε ακίνητα με φορολογικό συντελεστή 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου παρέμβασης (επιτόκιο αναφοράς) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα. Σήμερα, ο φορολογικός αυτός συντελεστής είναι κοντά στο 0,10%, και με βάση το νομοσχέδιο πρόκειται να φτάσει το 0,75%.

http://www.liberal.gr/arthro/50529/oikonomia/forologika/erchetai-foros-tsekouri-gia-to-real-estate.html