17 Μαΐου 2016

Επίθεση στον Ναβάλνι και σε ακτιβιστές -Περίμεναν τον αντίπαλο του Πούτιν έξω από αεροδρόμιο [βίντεο]

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ή νο1 εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως συχνά τον αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, δέχθηκε επίθεση.

Μία ομάδα περίμενε τον Αλεξέι Ναβάλνι και άλλους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς έξω από αεροδρόμιο, τους έριξαν στο έδαφος και τους χτύπησαν, σύμφωνα με βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το υλικό οι δράστες, τους οποίους ο Ναβάλνι περιέγραψε ως Κοζάκους, φαίνεται να τους ρίχνουν γάλα έξω από το αεροδρόμιο στην πόλη Ανάπα, στη Ρωσία. Ο Ντμίτρι Σλάμποντα, ένας από τους Κοζάκους, δήλωσε ότι το αρχικό σχέδιο ήταν απλά να τους ρίξουν γάλα και να τους βρίσουν, αλλά τα πράγματα ξέφυγαν όταν ένας από τους ακτιβιστές έριξε έναν από τους Κοζάκους στο έδαφος.

«Ο καβγάς ξέσπασε εξαιτίας αυτού. Θέλαμε απλά να τους δείξουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για τον Ναβάλνι εδώ, ο οποίος ζει με αμερικανικά λεφτά», δήλωσε ο Σλάμποντα στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva.

Ενας από τους ακτιβιστές δέχθηκε κλωτσιές στο κεφάλι, αφού τον πέταξαν κάτω και σύμφωνα με τον Ναβάλνι χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Πέντε ακόμη άτομα, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, επίσης τραυματίστηκαν.

Ο 39χρονος, που ταξίδευε με την σύζυγο και τα μικρά παιδιά του δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι χτύπησαν και γυναίκες, ενώ κατηγόρησε την αστυνομία ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τη βία αλλά και ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η επίθεση.

«Οι ''Κοζάκοι'' και η αστυνομία έκανε την επίθεση, αλλά βέβαια οι αρχές την οργάνωσαν», ανέφερε στα social media ο Ναβάλνι και κατήγγειλε ότι η αστυνομία παρακολουθούσε την ομάδα του κατά την τετραήμερη επίσκεψη και ότι κάποια στιγμή τους έθεσαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης την οποία χαρακτήρισαν ως αντιτρομοκρατική.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε σε δημοσιογράφους: «Δεν θα ήθελα να ερμηνεύσω το περιστατικό βασιζόμενος σε μία μόνο πηγή. Ηταν πράγματι επίθεση; Και αν ήταν, ποιος την έκανε;», δήλωσε.