17 Μαΐου 2016

Πλειστηριασμοί στα πάντα ΓΙΔΙΑ! Από σπίτια μέχρι μπουκάλες οξυγόνου και ελικόπτερα - "Κόφτης" και στην προστασία πρώτης κατοικίας

- Μέχρι το 2017 θα έχουν προστασία όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά τα μικρομεσαία επιχειρηματικά και καταναλωτικά
- Από το 2018 όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης απελευθερώνεται στα εισπρακτικά funds η πώληση όχι μόνο κόκκινων δανείων αλλά και των ενήμερων
- Ετοιμάζονται 30.000 ειδοποιήσεις για κατάσχεση σε όσους είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές
- Από την 1η Ιουλίου η διαδικασία των πλειστηριασμών θα γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή

Ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι πλειστηριασμοί αλλά πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μίας πλατφόρμας, η οποία ήδη λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες.

Σε αυτή την ειδική πλατφόρμα οι δικαστικοί επιμελητές έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα, είτε είναι κινητά είτε ακίνητα από εφορίες και τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα κινητά τουλάχιστον αντικείμενα μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα, από φιάλες οξυγόνου, ελικόπτερα μέχρι και πλοία και τηλεόρασης και φυσικά χιλιάδες άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Όλα τα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπαίνουν στην ειδική αυτή πλατφόρμα και από την 1η Ιουλίου θα γίνεται ψηφιακά πλέον ο πλειστηριασμός.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται το επόμενο διάστημα 30.000 απειλές για κατασχέσεις για τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκείνους δηλαδή που ενώ έχουν χρήματα έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν. Έχουν ήδη δοθεί εντολές στα νομικά τμήματα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικά δάνεια, λέγοντας πως η κυβέρνηση διασφάλισε ότι κανένα ελληνικό σπίτι δεν θα περιέλθει σε κατάσταση εκποίησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτηξης Γιώργος Σταθάκης, λίγα 24ώρα πριν την δημοσιοποίηση των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου μέσα στο οποίο θα υπάρχει και η συμφωνία με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου ανέφερε πως διασφαλίσαμε ότι κανένα σπίτι ελληνικού νοικοκυριού δεν θα περιέλθει σε κατάσταση εκποίησης, έδειξε όμως με όσα διευκρίνισε πως ότι υπάρχει οικονομικός «κόφτης» αλλά και χρονικός ορίζοντας αυτής της προστασίας.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ και η προστασία αυτή έχει ορίζοντα το τέλος του 2017. Καθώς όπως πρόσθεσε μετά το 2018 απελευθερώνεται η πώληση στα εισπρακτικά funds όχι μόνο των «κόκκινων», ληξιπρόθεσμων, δανείων αλλά και των «πράσινων», ενήμερων στεγαστικών δανείων.

Ο κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι από τα ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας, οι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία αφορά περίπου το 93% των δανείων.

Έως το τέλος του 2017 προστασία θα έχουν όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και τα μικρομεσαία επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.