Οι περισσότερες από τις 219 μαθήτριες που απήχθησαν από την πόλη Τσίμποκ πριν από δύο χρόνια παραμένουν αιχμάλωτες σε ένα δάσος, στη βορειοανατολική Νιγηρία, αποκάλυψε η πρώτη από τις κοπέλες που βρέθηκε ζωντανή.
Η Αμίνα Άλι Ντάρσα Νκέκι φέρεται να δήλωσε ότι «όλες οι άλλες» βρίσκονται ακόμη στο δάσος Σαμπίσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση ακτιβιστών «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.
Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 2.000 κορίτσια και αγόρια έχουν απαχθεί από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία δύο χρόνια στη Νιγηρία, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Η Οργάνωση έχει καταγγείλει ότι τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαχητές, ακόμη και ως βομβιστές αυτοκτονίας. Τον Απρίλιο του 2015 οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας εντόπισαν και διέσωσαν 200 κορίτσια και 93 γυναίκες στο δάσος της Σαμπίσα, όμως ανάμεσά τους δεν ήταν καμία από τις μαθήτριες του Τσίμποκ.
Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 14 Απριλίου 2014 ένοπλοι άνδρες αρπάζουν 276 μαθήτριες αφού εισβάλουν στο σχολείο τους, στην πόλη Τσίμποκ της Πολιτείας Μπόρνο, που θεωρείται προπύργιο της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Τα 57 από τα κορίτσια καταφέρνουν να δραπετεύσουν μέσα σε λίγες ώρες. Οι γονείς τους καταγγέλλουν την αδράνεια των αρχών.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ξεκινά μια διεθνής εκστρατεία με το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας».
Στις 5 Μαΐου ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, αναλαμβάνει την ευθύνη για την απαγωγή των μαθητριών τις οποίες δηλώνει ότι θα «πουλήσει» για σκλάβες ή θα τις παντρέψει αναγκαστικά με τους μαχητές της οργάνωσης. Μία εβδομάδα αργότερα, η Μπόκο Χαράμ δίνει στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο όπου εμφανίζονταν δεκάδες νεαρά κορίτσια, οι μαθήτριες του Τσίμποκ, μετά τον «εξισλαμισμό» τους. Η οργάνωση ζητά να ανταλλάξει τις κοπέλες με φυλακισμένους ισλαμιστές μαχητές.
Στις 17 Μαΐου, πέντε ηγέτες αφρικανικών χωρών, με την υποστήριξη της Δύσης, υιοθετούν ένα σχέδιο «πολέμου» κατά της Μπόκο Χαράμ. Βρετανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι ειδικοί συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών, με τη βοήθεια και περίπου 80 Αμερικανών στρατιωτών στο Τσαντ.
Στις 22 Ιουλίου, εκατό ημέρες μετά την απαγωγή, ο τότε πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν συναντάται για πρώτη φορά με μια αντιπροσωπεία των γονέων των μαθητριών.
Στις 31 Οκτωβρίου, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου ανακοινώνει ότι τα κορίτσια εξισλαμίστηκαν και «παντρεύτηκαν».
Την 1η Απριλίου 2015 Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, δεσμεύεται ότι θα εξολοθρεύσει την Μπόκο Χαράμ. Στις 16 Σεπτεμβρίου δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ανταλλαγή των κοριτσιών με φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης ενώ στις 30 Δεκεμβρίου λέει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους ισλαμιστές εφόσον επιβεβαιωθεί ότι οι μαθήτριες «είναι ακόμη ζωντανές».
Στις 13 Απριλίου 2016, δύο χρόνια μετά την απαγωγή, η Μπόκο Χαράμ δίνει «μια απόδειξη» ότι τα κορίτσια ζουν, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο όπου εμφανίζονταν 15 νεαρές γυναίκες, καλυμμένες με μαύρο χιτζάμπ. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας είχε ήδη παραλάβει πέντε φωτογραφίες των ομήρων.
Στις 17 Μαΐου, για πρώτη φορά μετά την απαγωγή, μια από τις μαθήτριες εντοπίζεται ζωντανή κοντά στο δάσος της Σαμπίσα, στην Πολιτεία Μπόρνο.