18 Μαΐου 2016

Νέα μήνυση στην κυβέρνηση από κατοίκους της Ειδομένης!

Της Έλενας Καραβασίλη

Στην κατάθεση νέας μηνυτήριας αναφοράς κατά της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να προχωρήσει μερίδα κατοίκων της Ειδομένης, ζητώντας την «εκκένωση του παράνομου καταυλισμού» αλλά και αποζημιώσεις «σε όλους όσους έχουν υποστεί φθορές στην περιουσία τους». Να υπενθυμίσουμε πως όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Karfitsa, την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Όπως δήλωσε στο karfitsa.gr το μέλος του τοπικού συμβουλίου Ειδομένης, Ιωάννης Τερτσινίδης, «θα καταθέσουμε και δεύτερη μήνυση διότι η αρχική δε μας καλύπτει. Πρόκειται για παράνομο καταυλισμό, πάνω στην απαγορευμένη ζώνη. Θα ζητήσουμε ηθικές και οικονομικές αποζημιώσεις. Δεν είναι καιρός για παιχνίδια, μέσα στη βδομάδα θα συναντηθούμε με τη δικηγόρο… ενδεχομένως η μήνυση να γίνει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό», καταλήγει.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Ειδομένης, η κατάσταση παραμένει ίδια μήνες τώρα. Πριν από πέντε ημέρες τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Ειδομένης με επιστολή είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη «λόγω της ανεξέλεγκτης περιφοράς μεταναστών και προσφύγων εντός του οικισμού». Για την πρόληψη της παραβατικότητας πρότειναν να περιοριστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες στον παράνομο καταυλισμό των Μ.Κ.Ο. έως ότου αυτός εκκενωθεί οριστικά, «κάτι που αποτελεί τη μοναδική λύση του ζητήματος». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο karfitsa.gr, ένα νέο περιστατικό έρχεται να επαληθεύσει τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους. Το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου 2016 πρόσφυγες παραβίασαν περίφραξη σε ποιμνιοστάσιο πλησίον του χωριού Ειδομένης και με χρήση εργαλείου θανάτωσαν πρόβατο το οποίο μετέφεραν πλησίον για να το τεμαχίσουν. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και, μετά από συμπλοκή, συνελήφθη ο ένας από τους δύο δράστες και παραδόθηκε στην αστυνομία. Σήμερα ο δράστης θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα κατηγορούμενος για νομοθεσία ζωοκλοπής και ζωοκτονίας. «Τα χειρότερα έρχονται. Το επόμενο περιστατικό παραβατικότητας θα είναι η ανθρωποκτονία; Επιτέλους, προστατέψτε τους κατοίκους από την παραβατικότητα των μεταναστών. Νοιαστείτε, Έλληνες(!) κυβερνώντες, για τη ζωή και την ασφάλεια των ΕΛΛΗΝΩΝ. Κατονομάστε παράνομο, τον παράνομο καταυλισμό, και εκκενώστε τον. Είναι στο δικό σας χέρι η απόφαση και η εκτέλεσή της», λένε οι κάτοικοι.

Τέλος να σημειώσουμε πως η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης είναι αποκλεισμένη για 60η μέρα, με τις ζημιές για τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανέρχονται στα   6 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πρόσθετων επιβαρύνσεων στις μεταφορές.

Οι εναλλακτικές διαδρομές που αναγκαστικά επιλέγουν οι επιχειρηματίες για τη διακίνηση των φορτίων τους, επιφέρουν επιπλέον κόστος, αλλά και σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, με αρνητικό αντίκτυπο και στη διατήρηση των ξένων πελατών των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη σύμφωνα με εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Β. Ελλάδα έχουν σπάσει συμβόλαια ενώ  αυστριακές και γερμανικές μεταφορικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην διεκδίκηση αποζημιώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας διαρκεί δύο μέρες  περισσότερο  και το επιπλέον κόστος υπολογίζεται μεταξύ 5.000-10.000 ευρώ ανά συρμό.