28 Μαΐου 2016

Στα χέρια της αστυνομίας μυστηριώδης αλγόριθμος -Αποκαλύπτει ποιος είναι ο δολοφόνος

Μοναδικό και μυστηριώδη αλγόριθμος χρησιμοποιεί η αστυνομία του Σικάγο στη μάχη κατά της ένοπλης βίας.

Ο αλγόριθμος βαθμολογεί τους κατοίκους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς, είτε πρόκειται να είναι το θύμα είτε πρόκειται να είναι ο δράστης.

Ο έξυπνος αυτός αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του ποικίλους παράγοντες, όπως το ποινικό μητρώο, το αν ένα πρόσωπο είναι μέλος μιας συμμορίας, το αν κάποιος έχει τραυματιστεί κατά το παρελθόν από σφαίρα, πόσες φορές έχει κάποιος άνθρωπος συλληφθεί κ.α.

Ωστόσο η ακριβής φύση των κριτηρίων και η σημαντικότητά τους παραμένουν απόρρητες και σαφώς αμφιλεγόμενες.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο βασικός εμπνευστής του αλγορίθμου Μάιλς Ουέρνικ, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι, δεν έκανε δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των συνδυασμών που κάνει ο υπολογιστής παίρνει τη μορφή μιας βάσης δεδομένων που αποκαλείται «Strategic Subject List» (Κατάλογος Στρατηγικών Υποκειμένων) και στοχεύει στο να συμβάλει στον περιορισμό των λουτρών αίματος σε μια πόλη όπου τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών αποτελούν καθημερινότητα.

Οι επικριτές του εν λόγω συστήματος του προσάπτουν ότι θίγει τις δημόσιες ελευθερίες στιγματίζοντας την «φερόμενη τάση προς τη βία» ορισμένων πολιτών.

Η αστυνομία υποστηρίζει το εργαλείο που έχει στα χέρια της και διαβεβαιώνει ότι βοηθά τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα πρόσωπα που ενδεχομένως είναι επικίνδυνα, τα οποία πολύ συχνά είναι κι εκείνα που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον θάνατο.

«Από τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, το Σικάγο είναι η πλέον διχασμένη αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις και εκείνη που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο και διαρκέστερο πρόβλημα με τις συμμορίες» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κένεντι, από το Κολέγιο John Jay της Νέας Υόρκης.

Από τις αρχές εξάλλου του 2016 περίπου 250 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε περιστατικά ένοπλης βίας και 1.150 έχουν τραυματιστεί. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν μέσα στον κατάλογο αυτό.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά βίαια περιστατικά στο Σικάγο, όμως γνωρίζουμε επίσης ότι είναι απόρροια ενός μικρού τμήματος του πληθυσμού» δήλωσε πρόσφατα ο Έντι Τζόνσον, ο νέος αρχηγός της αστυνομίας της μητρόπολης των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό τις οδηγίες του Τζόνσον, ενός Αφροαμερικανού, το αστυνομικό τμήμα του Σικάγο πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια επιχείρηση εναντίον των διακινητών ναρκωτικών και όπλων και συνέλαβε 140 υπόπτους. Τα ονόματα του 80% και πλέον των συλληφθέντων αναφέρονταν στον κατάλογο που καταρτίσθηκε με τη βοήθεια του αλγόριθμου.

«Η αμερικανική αστυνομία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την πληροφορική και την ανάλυση των δεδομένων για να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στις περιοχές υψηλής εγκληματικότητας. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά αποτελεσματικό για τη μείωση της εγκληματικότητας» επισήμανεο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ουέισμπεργκ, καθηγητή νομικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πηγή φωτογραφίας: flickr