Με την υπογραφή ορισμένων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά όχι κάποιο πολύ σημαντικό που θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλήσει για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, που ήταν ενδιάμεσο σταθμός για την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σήμερα στο Άγιο Όρος.
Αν και από πλευράς κυβέρνησης επιχειρήθηκε να δοθεί έμφαση στις οικονομικές συμφωνίες που θα συζητηθούν εντούτοις εκτός από μια συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Ρωσικής εταιρίας Ροσνέφ δεν υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό ενδεικτικό ίσως της επιφυλακτικότητας που δείχνει η Ρωσία καθώς πολλά ειπώθηκαν στο παρελθόν αλλά έγιναν πολύ λίγα.
Ιδιαίτερη σημασία από την επίσκεψη Πούτιν έχει η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει στο Καβούρι. Κίνηση που ερμηνεύεται ότι οι Ρώσοι θέλουν μ αυτόν τον τρόπο να δείξουν την δυσαρέσκειά τους προς τον κ. Τσίπρα για το ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν.
Κατά τα άλλα στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι κ. Πούτιν και Τσίπρας, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε προειδοποίηση προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων κοντά στην Επικράτεια της Ρωσίας και ειδικά στην Ρουμανία προαναγγέλλοντας την λήψη μέτρων.
Για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε στρατιωτική επιλογή την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.
Αιχμή της συζήτησης ήταν όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, τουρισμού, ανανεώσιμες πηγής ενέργειας καλπ.
Ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα είναι το Άγιο Όρος στο οποίο θα βρίσκεται σήμερα το πρωί προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για τα 1.000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού. Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται τους υπουργούς του Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Πολιτισμού, Βλαντιμιρ Μεντίνσκι και και Ενέργειας Αλεξαντερ Νοβακ, τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν καθώς και επιχειρηματίες.
Στο Άγιο Όρος θα τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ρωσικού κλήρου.
Αυτές είναι οι διακηρύξεις και συμφωνίες Ελλάδας - Ρωσίας
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.
Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).
Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
http://www.liberal.gr/arthro/53474/politiki/2016/-sumfonies-isonchamilis-ptisissin-metaxu-rosias-kai-elladas-.html
Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τη Ρωσική ROSNEFT
Μνημόνιο Βασικών Όρων Συναντίληψης για την προμήθεια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων (Heads of Terms for Crude and Petroleum Supply), υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ROSNEFT, Igor Ivanovich Sechin, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στόχος του Μνημονίου, είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.
Από τις δυο εταιρίες θα συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας η οποία θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να συντονίζει και να προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ROSNEFT προτίθενται να μοιραστούν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών η διάρκεια θα μπορεί να παραταθεί.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία η οποία εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας του Ομίλου. Χάρη σε αυτή έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι, που αφορούν στην εξεύρεση επαρκών εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».
Ο CEO της Rosneft κ. Sechin κάλεσε τον ομόλογό του των ΕΛΠΕ να επισκεφθεί επισήμως τη Ρωσία, κάτι το οποίο απεδέχθη ο κ. Στεργιούλης.