Νέα επιχείρηση κατά του μόντελινγκ ξεκίνησαν οι δικαστικές αρχές του Ιράν, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον οχτώ άτομα- οι περισσότερες γυναίκες- για δραστηριότητες που θεωρούνται «αντι-ισλαμικές».
Γυναίκες μοντέλα με περισσότερους από 100.000 follower στο Instagram είναι ανάμεσα στα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση, γιατί παραβίασαν τους κανονισμούς που επιβάλλουν να φορούν μαντήλα και γιατί δημοσίευσαν φωτογραφίες στις οποίες πόζαραν με τα μαλλιά τους να φαίνονται.
Παράλληλα ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες σε βάρος άλλων που εμπλέκονται στη βιομηχανία του μόντελινγκ στη χώρα, ανάμεσά τους κομμωτές και φωτογράφοι. Μετά από χρόνια «υπόγειας» δραστηριότητας, η βιομηχανία της μόδας ανθεί στο Ιράν την τελευταία διετία, μετά από θρησκευτικό διάταγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, σύμφωνα με το οποίο το μόντελινγκ είναι επιτρεπτό από το Ισλάμ, κίνηση που οδήγησε σε εβδομάδες μόδας και επιδείξεις σε όλη τη χώρα.
Την ίδια στιγμή όμως, πολλά μοντέλα άρχισαν να λειτουργούν ανεξάρτητα, εκτός των αδειοδοτημένων πρακτορείων, βασιζόμενα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που δεν το είδαν με καλό μάτι οι «σκληροπυρηνικοί» στο Ιράν και συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθησή τους.
Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφάρι-Ντολαταμπάντι ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες δικαστικές ενέργειες είναι μέρος δύο επιχειρήσεων, των Spider I και II, με στόχο τον εντοπισμό των παράνομων δραστηριοτήτων του μόντελινγκ στο διαδίκτυο. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στο μυαλό των νέων μας. Επενδύουν διαδικτυακά μέσω σεξουαλικών θεαμάτων και την υπόσχεση οικονομικών κερδών», ανέφερε ο ίδιος.
Δίπλα του, σε συνέντευξη Τύπου για τις πρόσφατες συλλήψεις ήταν η Ελχάμ Αράμπ, που είναι μοντέλο. Η ίδια εξέφρασε τη μεταμέλειά της για τη δράση της και για τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο. Δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνει ο Guardian, αν η παρουσία της ήταν εθελοντική- όπως ειπώθηκε- ή αν επρόκειτο για ομολογία υπό πίεση, μία συνήθη πρακτική των ιρανικών δικαστικών αρχών.
Η ταυτότητα εκείνων που συνελήφθησαν δεν αποκαλύφθηκε. Κάποια από τα μοντέλα έχουν αφεθεί ελεύθερα, με εγγύηση και τουλάχιστον δύο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε, σύμφωνα με τον Guardian.