01 Ιουνίου 2016

ΤΡΕΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΡΙΖΑ! 4 εκ από τα 100 δις του πακέτου Γιούνκερ θα πάρουν ελληνικές ΜμΕ

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση για περίπου 141.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments – EFSI), σύμφωνα με την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του λεγόμενου επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ (Investment Plan for Europe).

Ωστόσο, για την Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Ενα χρόνο μετά τη δημιουργία του EFSI, που αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, η Επιτροπή καταγράφει μέχρι στιγμής υλοποίηση έργων σε 26 κράτη μέλη (πλην της Κύπρου και της Μάλτας), τα οποία αναμένεται να εκκινήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ιδιαίτερα ωφελημένες από το EFSI είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund – EFI) έχει εγκρίνει 185 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το EFSI ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Περίπου 141.800 ΜΜΕ αναμένεται να ωφεληθούν. Περίπου 141.800 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) έχει εγκρίνει 64 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά κονδύλια ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα έργα αυτά υλοποιούνται σε 26 κράτη μέλη και αναμένεται να πυροδοτήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πενιχρά είναι τα αποτελέσματα του EFSI, όσον αφορά τη χρηματοδότηση ελληνικών ΜμΕ. Mόνο 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν, με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ και επενδυτικό ορίζοντα 56 εκατ. ευρώ, μέσω του γερμανικού τραπεζικού ομίλου ProCredit.