18 Ιουλίου 2016

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ'ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! WADA: Ο Πούτιν είχε στήσει κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι!

Μία ακόμα σημαντική αποκάλυψη έκανε η WADA, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Το BBC δημοσίευσε πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά του ντόπινγκ έχει συντάξει έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας χρηματοδότησε πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση της WADA, Ρώσοι επιστήμονες αλλοίωναν και άλλαζαν δείγματα ούρων προκειμένου να μην εντοπίζονται απαγορευμένες ουσίες στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ρωσική αντίδραση, ωστόσο η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Αντι-Ντόπινγκ, στην οποία προεδρεύει ο Καναδός νομικός Richard McLaren, αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Να σημειωθεί πως η έκθεση αναφέρει πως αντίστοιχες διαδικασίες συνέβησαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (2013), στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2013), στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (2015) και στην προετοιμασία των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Η αντίδραση της ΔΟΕ ήταν άμεση μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρος, Τόμας Μπαχ, ανακοίνωσαν πως θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, αφού μελετήσουν προσεκτικά τα αποτελέσματα έρευνας.

Η ανακοίνωση:
"Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε σήμερα την «Ανεξάρτητη έρευνα» από τον Παγκόσμιο οργανισμό αντί-ντόπινγκ. Η ΔΟΕ θα μελετήσει προσεκτικά τους περίπλοκους και λεπτομερείς ισχυρισμούς, ιδίως σε ότι αφορά το ρωσικό υπουργείο αθλητισμό.

“Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν μια σοκαριστική και πρωτοφανή επίθεση στην ακεραιότητα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών αγώνων. Ως εκ τούτο, η ΔΟΕ δεν θα διστάσει να λάβει τις σκληρότερες κυρώσεις που έχει στη διάθεσή της απέναντι σε οποιονδήποτε εμπλέκεται, είτε είναι μονάδα, είτε είναι οργανισμός” δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Άμεσα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη αύριο για να λάβει τις πρώτες αποφάσεις, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν προσωρινά μέτρα και κυρώσεις, αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016".