Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι φυσιολογικό, κάποιος ξαφνικά να αρχίσει να μιλά στην μητρική του γλώσσα με ξενική προφορά. Είναι φυσιολογικό ή πρόκειται για ιατρικό πρόβλημα; Η επιστήμη έχει δώσει ήδη τις πρώτες απαντήσεις γι' αυτό το φαινόμενο, που παρατηρείται σπάνια, αλλά έχει ιατρική εξήγηση και ονομάζεται “Σύνδρομο Ξενικής Προφοράς”.
Μια Αμερικανίδα ανακάλυψε με έκπληξη ένα πρωί, ότι η προφορά της είχε αλλάξει δραματικά, εξαιτίας του φαινομένου της “ηλεκτρικής καταιγίδας” το οποίο είχε υποστεί, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων από τις εξετάσεις.
Η Linda Pereira, που κατάγεται από την Καλιφόρνια αλλά σήμερα ζει στην Ατλάντα, σύμφωνα με την Daily Record, πάσχει από ένα σπάνιο πρόβλημα υγείας, που είναι γνωστό, ως το “Σύνδρομο της Ξενικής Προφοράς”. Η Linda, όπως αποδείχθηκε και με τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, απέκτησε ξαφνικά την ικανότητα να αλλάζει την προφορά της, από τα Αγγλικά, στα Νοτιοαφρικάνικα, αλλά και στα Σκωτσέζικα, μεταξύ πολλών άλλων.
Η Linda Pereira περιγράφει την ημέρα που άρχισαν τα προβλήματα, πριν από περίπου ένα χρόνο: "Οταν εμφανίστηκε η ηλεκτρική καταιγίδα στον εγκέφαλό μου, είχα χάσει την ικανότητα της κίνησης για περίπου 2,5 ώρες”, υποστηρίζει. “Όταν ξύπνησα ήμουν πολύ χαλαρή, αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω ή να κουνήσω το στόμα μου. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, άρχισα σιγά – σιγά να ανακτώ την ομιλία μου. Πριν από την ηλεκτρική καταιγίδα, είχα βρετανική προφορά, σήμερα έχω μια άλλη και αύριο μία άλλη... Ποτέ δεν ξέρω με ποιά προφορά θα ξυπνήσω”, εξομολογείται η ίδια, η οποία άρχισε να καταγράφει σε βίντεο τις τακτικές αλλαγές στην ομιλία της και να τις δημοσιοποιεί, στο κανάλι της στο You Tube.
Η L. Pereira επισκέφθηκε τους γιατρούς, οι οποίοι της είπαν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν κάποιο τραύμα στον εγκέφαλό της.
Τί μπορεί να συνέβη;
Δείτε τί είναι το Σύνδρομο της Ξενικής Προφοράς
Το Εργαστήριο Παραγωγής Λόγου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας περιγράφει το φαινόμενο ως “ διαταραχή της ομιλίας, που προκαλεί μια ξαφνική αλλαγή στην ομιλία του ατόμου, με αποτέλεσμα ένας ομιλητής που χρησιμοποιεί συνήθως την καθομιλούμενη προφορά του τόπου του, να αρχίζει να μιλά με μία “ξένη” προφορά” .
"Το Σ.Ξ.Π. εντοπίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλό τους, καθώς έχει προηγηθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή κάποιο τραύμα στο κεφάλι, που έχει προκαλέσει βλάβη στην λειτουργία του εγκεφάλου”, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του εργαστηρίου.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή εμφανίζεται σπάνια, υπήρξαν κι άλλες αναφορές ανθρώπων, που είχαν παρόμοια εμπειρία με αυτή της Linda Pereira.
H Sarah Colwill από το Devon, στο Ηνωμένο Βασίλειο ξύπνησε έχοντας αποκτήσει κινεζική προφορά, αφού είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ το C ανέφερε τον περασμένο Μάιο για μια γυναίκα που ονομάζεται Julie Matthias, η οποία υπέφερε από το συγκεκριμένο πρόβλημα επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Ο Dr. John Stone, νευρολόγος στο Western General Hospital και επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι έχει εξετάσει την Linda Pereira και διαπίστωσε ότι το Σύνδρομο Ξενικής Προφοράς στην περίπτωσή της, είναι αποτέλεσμα μιας λειτουργικής νευρολογικής διαταραχής (Functional Neurological Disorder-FND)
O Dr.Stone δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι λειτουργικές διαταραχές είναι κοινές στη νευρολογία, αν και το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει πολλά γι'αυτές. Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία για να αναζητήσει κανείς διάγνωση από νευρολόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ηγούμαι μιας έρευνας γι'αυτά τα φαινόμενα, η οποία είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια”
Το Σ.Ξ.Π. μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σαν ένα πρόβλημα στο λογισμικό του εγκεφάλου (αντί να οφείλεται σε οποιαδήποτε ασθένεια του εγκεφάλου ή βλάβη).
“Τα συμπτώματα είναι γνήσια και αυθόρμητα και οι ασθενείς δεν έχουν συνειδητό έλεγχο πάνω τους. Οι ασθενείς με Σ.Ξ.Π.μπορεί να υποστούν παράλυση ή και σπασμούς, και αρκετά συχνά έχουν αναπηρίες και στρες, ακριβώς όπως τα άτομα που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο”, υποστηρίζει ο γιατρός.
Οι επιστήμονες Nick Miller του Newcastle University και Jack Ryalls του University of Central Florida εξέδωσαν πρόσφατα ένα βιβλίο για το θέμα αυτό με τον τίτλο: «Foreign accent syndromes: The stories people have to tell».
Μέχρι στιγμής παγκοσμίως, δεν έχει αναπτυχθεί ειδική θεραπεία γι ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα.
http://www.liberal.gr/arthro/93737/ygeia/eidiseis/einai-fusiologiko-na-milate-ellinika-me-aggliki-profora-pithanon-na-paschete-apo-to-sundromo-xenikis-proforas.html