15 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα: "Απολύτως απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις" και κάλεσμα της πλάκας στη Μέρκελ για μείωση του χρέους

Κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Μπορούμε να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ελληνική οικονομία. Η Άνγκελα Μέρκελ λέει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, και το 2015 είχε συμφωνηθεί ότι μόλις η Ελλάδα υλοποιήσει την πρώτη, και δυσκολότερη, αξιολόγηση θα παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έλεγε pacta sunt servanda («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).

«Έχω διαμορφώσει γνώμη ότι η κ. Μέρκελ, ως πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης, θα ενδιαφερθεί για το μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο για το εσωτερικό του κόμματός της… Το ίδιο άλλωστε έπραξε και στην προσφυγική κρίση» σχολίασε δε.

Με το βλέμμα στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους «τώρα», επανακαθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, και ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει το Αμερικανικό παράδειγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Το 1953, τόνισε, η Αμερική ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας με ρήτρα ανάπτυξης, και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης.

«Παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι, ανασυντάσσουμε την οικονομία μας βήμα – βήμα επιστρέψαμε ανάπτυξη μειώνουμε αργά άλλα σταθερά την ανεργία» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πήραμε, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, τις ιστορικά ορθές αποφάσεις. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη και να εναντιωνόμαστε σε μεταρρυθμίσεις που τη δυσκολεύουν, τόνισε επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. )

Αναφερόμενος στο προσφυγικό επισήμανε τη σημασία που έχει η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ.

Όσον άφορα στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται φέρνουν ελπίδα, άλλα απαιτούν και εξαιρετική προσοχή καθώς καίρια ζητήματα είναι ανοιχτά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών αναχρονιστικων εγγυήσεων».

Για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε μεταξύ άλλων πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ορθώνουμε γέφυρες, και όχι τείχη, και θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό». Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ και Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σφυρηλατηθεί.

«Οι θεσμοί να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο» 

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες. Επέμεινε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, και επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» δεσμεύτηκε. Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις παραινέσεις του προς τους θεσμούς για στήριξη της χώρας μας. Όπως είπε, οι θεσμοί πρέπει  να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ελάφρυνση του χρέους, επικαλούμενος γι' αυτό και τις επισημάνσεις του ΔΝΤ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη δε, την Ελλάδα που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς την ως πρότυπο για τις άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι δύσκολος, αλλά σωστός δρόμος, και οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να γίνει ανταγωνιστικότερη, όπως κάναμε και εμείς, στην Παιδεία, ή τη Wall Street. Ήταν απολύτως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν τη βούληση να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε μάλιστα στη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Μπαράκ Ομπάμα, με το βλέμμα στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Πρόσθεσε όμως, ότι χρειάζεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει «βιώσιμη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας.

«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στις θέσεις μας ότι χρειάζεται ελάφρυνση, με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα» ήταν νωρίτερα το βασικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Αθήνα κατά το διάλογό του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχει υπομείνει αρκετά ο ελληνικός λαός λόγω της κρίσης, βελτιώνεται η κατάσταση, πολιτική μας ήταν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέρθει η ανάπτυξη και η αισιοδοξία» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/330820/tsipras-opos-ameriki-i-ruthmisi-tou-hreous-/