19 Δεκεμβρίου 2016

Ένοχη για αμέλεια η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Δεν θα της επιβληθεί ποινή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ

Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε από το γαλλικό δικαστήριο σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη για την υπόθεση Ταπί, όπου κατηγορήθηκε και τελικά κρίθηκε ένοχη ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παρ' ότι κρίθηκε ένοχη, το δικαστήριο δεν της επέβαλε ποινή.

Η 60χρονη πρώην υπουργός υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν διέπραξε οτιδήποτε παράνομο όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. «Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, ενώ η  φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κατηγορία εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ επέσυρε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οικονομικό πρόστιμο,ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν θα της επιβληθεί  ποινή. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ αμαυρώθηκε, αφού η κυρία Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για αμέλεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Για την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η madame Λαγκάρντ γλίτωσε την ποινή. Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Liberation», υπενθυμίζει ότι η ισχυρή κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είχε ποτέ άλλοτε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες και ότι το καταστατικό του ΔΝΤ δεν προβλέπει την αυτόματη απομάκρυνση από το αξίωμα σε περίπτωση καταδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν ήταν παρούσα κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.
     
Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εναντίον της κυρίας Λαγκάρντ εκκρεμούσε, το συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε, τον περασμένο Φεβρουάριο, την παραμονή της στο εν λόγω αξίωμα για μια δεύτερη πενταετή θητεία. Η ίδια επέμενε ότι οι κατηγορίες εναντίον της υποκινούνται για πολιτικούς λόγους (που ξεκίνησαν από την επανεμφάνιση του Νικολά Σαρκοζί στη πολιτική σκηνή) και ότι τελικά θα αθωωθεί.

Το χρονικό της υπόθεσης Ταπί   

Η υπόθεση Ταπί «καταδιώκει» την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ από την εποχή που μετακινήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην ηγεσία του Ταμείου, το 2011. Οι δικηγόροι της έκαναν πολλές προσπάθειες για να αποφύγει τη δίκη, μάταια όμως... Το ΔΝΤ έσπευσε να επαναλάβει την στήριξή του προς την κυρία Λαγκάρντ. Ως υπουργός αποδέχτηκε την καταβολή του ποσού του 405 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που διεκδικούσε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απάτης από την κρατική τράπεζα «Credit Lyonnais».

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η τράπεζα τον ενθάρρυνε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στη γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών «Adidas», για ποσό μικρότερο από ό,τι άξιζε. Το γαλλικό κράτος είχε αρχικά απορρίψει τους ισχυρισμούς Ταπί και το αίτημα του, όμως άλλαξε στάση όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί τη προεδρία, συμφωνώντας να πάει το θέμα σε διακανονισμό.

Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη ως επιβράβευση προς τον Ταπί, επειδή ο γνωστός Σοσιαλιστής επιχειρηματίας στήριξε ένθερμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί. Τελικά, όμως, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης με γαλλικό δικαστήριο να ακυρώνει τη διαιτησία και να δίνει εντολή στον επιχειρηματία να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το γαλλικό δημόσιο. Νομικές διαδικασίες κινήθηκαν εκτός του Μπερνάρ Ταπί και κατά μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου, όπως και της Κριστίν Λαγκάρντ.