04 Ιανουαρίου 2017

Με κόστος 100 εκατ. δολάρια η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ

Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους θα δώσουν το «παρών»

Στις 20 Ιανουαρίου, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επισήμως τα ηνία της χώρας σε μία φαντασμαγορική τελετή που συμβολίζει την αμερικανική δημοκρατία και κοστίζει μία περιουσία. Το κόστος για την ασφάλεια του προέδρου Τραμπ την ημέρα της ορκωμοσίας του θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

Η καθιερωμένη τελετή χρονολογείται από το 1789 και περιλαμβάνει πέντε βασικά στάδια:
1ον: Τον όρκο στα σκαλιά του Καπιτωλίου.
2ον: Το μεσημέρι, την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος,  που διανθίζεται με διάφορα τραγούδια και προσευχές.
3ον: Ακολουθεί ένα παραδοσιακό γεύμα στο Καπιτώλιο.
4ον: Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιείται παρέλαση στην Λεωφόρο Πενσυλβάνια.
5ον: Η μέρα κλείνει με δημοφιλείς χορούς σε όλη την πρωτεύουσα.

Για να πάρουμε μία γεύση από την ομιλία του Τραμπ, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι θα έχει αρκετά ανέκδοτα... Την ομιλία του Αμερικανού Μίδα έχει επιμεληθεί ο Στίβεν Μίλερ, ο νεαρός από την Καλιφόρνια, πρώην σύμβουλος του μελλοντικού Υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέφ Σέσιονς.

Αναφορικά με τους προσκεκλημένους, αξίζει να σημειωθεί ότι, συνηθίζεται από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ να παρίστανται στην τελετή ορκωμοσίας του νέου πλανητάρχη. Τρεις από αυτούς θα είναι παρόντες: Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Έξι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν κληθεί να διαβάσουν μία  προσευχή. Το βασικό πρόβλημα του Τραμπ είναι όμως οι καλλιτέχνες που του έχουν γυρίσει την πλάτη αρνούμενοι να τραγουδήσουν γι΄αυτόν. Προς το παρόν, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η 16χρονη Τζάκι Εβάντσο, πρώην υποψήφια ενός talent show, θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, όπως ακριβώς έκανε το 2009 η Αρίθα Φράνκλιν και το 2013 η Μπιγιονσέ, που είχαν προσκληθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Για την ασφάλεια του προέδρου Τραμπ και των Αμερικανών πολιτών, το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια. Συνολικά 13 χιλιάδες στρατιώτες και μέλη της Εθνοφρουράς έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα με το CNN, o Tραμπ ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει το ποσό των 50 έως 75 εκατομμυρίων δολαρίων από ιδιωτικές εταιρείες.

Mίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ