31 Μαΐου 2017

Έφεραν στα κρυφά τον υφ Εξωτερικών του Μαδούρο-Τι τους ζήτησε [εικόνες]

Συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, Ιβάν Χιλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που η Βενεζουέλα βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις επισκέφθηκε την Αθήνα και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με τη Βενεζουέλα, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και με τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς.


Ενημέρωσε για τις «επιθέσεις της Δεξιάς» στη Βενεζουέλα
Η επίσκεψη στην Αθήνα του στενού συνεργάτη του Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο κ. Ιβάν Χιλ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση πολιτική στήριξη «απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Μαδούρο από τη Δεξιά στη Βενεζουέλα» αλλά και «από την επίθεση με την παραποίηση της πραγματικότητας που δέχεται από τα συστημικά ΜΜΕ στην Ευρώπη».

Οι περισσότερες συναντήσεις έγιναν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Κολωνάκι, και παρίστατο και ο πρέσβης κ. Φαρίντ Φερνάντες. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ενημέρωσε επίσης τα στελέχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος στην οποία προχωράει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, χωρίς τη συγκατάθεση της Βουλής, γεγονός που η αντιπολίτευση αλλά και μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει ως «πραξικόπημα».

Ο κ. Χιλ υποστήριξε πως πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης «για να θέσει τέλος στη βία που έχει προκαλέσει η Δεξιά στη χώρα». Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής από τις αρχές Απριλίου (σύμφωνα με την ΜΚΟ Foro Penal Venezolano) στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα έχουν σκοτωθεί 69 άνθρωποι.


«Υπάρχει περιορισμός στη διάθεση των τροφίμων»
Ο κ. Ιβάν Χιλ συναντήθηκε επίσης με τον κ. Κώστα Ήσυχο από τη ΛΑΕ αλλά και με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απεσταλμένος του Μαδούρο υποστήριξε επίσης πως «στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» αλλά ένας… «περιορισμός στη διάθεση των τροφίμων». Όπως είπε μάλιστα, αυτό «οφείλεται σε ένα οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα, αλλά ακόμη και έτσι η χώρα βρίσκεται εντός των ορίων που έχει θέσει ο ΟΗΕ». Όπως δήλωσε, οι ελλείψεις «οφείλονται σε ένα μποϊκοτάζ που έχουν επιβάλει τα συστήματα διανομής τροφίμων στη χώρα με σκοπό να αλλάξουν την θέληση του λαού».

Σημειώνεται πάντως, πως κατά της Βενεζουέλας μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα οικονομικό εμπάργκο ούτε από τις ΗΠΑ αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο, αλλά δεν υπάρχει κανένα εμπάργκο στην διάθεση τροφίμων και φαρμάκων. Υπενθυμίζεται επίσης, πως πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει με ψήφισμα του (το οποίο καταψήφισαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χ.Α. και του ΚΚΕ) να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να διεξαχθούν εκλογές. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ψήφισμα τους έχουν ζητήσει επίσης από την κυβέρνηση του Μαδούρο να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών. Οι δημοτικές εκλογές έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα από το 2016, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνουν. Η αντιπολίτευση ζητάει να γίνουν προεδρικές εκλογές, οι οποίες κανονικά είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το 2018. Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως είχε δηλώσει πως οι εκλογές θα γίνουν «όταν το σοσιαλιστικό κόμμα είναι έτοιμο για να κερδίσει».

Τις τελευταίες μέρες η διεθνής πίεση κατά του Μαδούρο αυξάνεται. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Μαδούρο «δικτατορία» και ζητάει άμεσα εκλογές. Μέλη της Βουλής της Χιλής ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλλοντας τον Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή, ο Μαδούρο αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα, με την Γενική Εισαγγελέα της χώρας να διαφωνεί ανοικτά και δημόσια με την προωθούμενη αλλαγή του Συντάγματος. Ο Μαδούρο μάλιστα επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της Γενικής Εισαγγελέως και σύμφωνα με τον Τύπο εξετάζει το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσει με στρατιωτικό.


Επίσκεψη και στις Βρυξέλλες
Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, Ιβάν Χιλ, εκτός από την Αθήνα επισκέφθηκε και τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σημειώνεται πάντως ότι ο απεσταλμένος του Μαδούρο δεν έγινε δεκτός από καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση εκτός από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ιβάν Χιλ ανέβασε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφίες από τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.



Στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας θέλουν να έρθουν στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida από πολιτικές πηγές του Καράκας, την Αθήνα επιθυμούν να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα και στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έχουν εκπλαγεί με τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα» και επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα και να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, την επίσκεψη αυτή δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση το Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας «σκοπεύουν να αναφερθούν και σε ευαίσθητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».


ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr