01 Ιουνίου 2017

Γαλλική πρόταση για αποπληρωμή χρέους με ρήτρα ανάπτυξης;

Συμβιβαστική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης φέρεται να έχει καταθέσει η Γαλλία σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η πρόταση έχει διατυπωθεί από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον υπουργό Οικονομίας Bruno Le Mer και προβλέπει οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν δηλαδή η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση.

Θα μπορούσε εντούτοις να αποτελέσει μια βάση συμβιβασμού μεταξύ όλων των πλευρών καθώς αποτελεί μια πρόταση η οποία κινείται στο πνεύμα όσων έχουν ήδη αποφασίσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο: δηλαδή να κλωτσήσουν το ντενεκεδάκι πιο μακριά χωρίς να λάβουν από τώρα ουσιαστικές αποφάσεις. Με τη διαφορά ότι η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης προσφέρει ένα βολικό επικοινωνιακό εργαλείο ώστε να μην εκτεθεί καμία πλευρά και άπαντες να μείνουν ικανοποιημένοι. Ενώ ουσιαστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν, το Βερολίνο θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν μειώνει το χρέος και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι πέτυχε μια «νίκη» καθώς η Ελλάδα θα εξοφλεί το χρέος μόνο στον βαθμό που είναι σε θέση να το κάνει ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της.

Ανάλογη πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είχε ζητήσει στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Β.Γ.
http://www.liberal.gr/arthro/141894/oikonomia/2017/galliki-protasi-gia-apopliromi-chreous-me-ritra-anaptuxis.html