21 Σεπτεμβρίου 2017

Μη περιμένετε να πέσουν…

Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, πήραν μια σημαντική πολιτική απόφαση που λόγω των παρενεργειών από την πετρελαιοκηλίδα, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεν θα ξαναψηφίσουν νομοσχέδια αν αυτά δεν έχουν πρώτα την σύμφωνη γνώμη και των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν θα επαναληφθεί δηλαδή το φαινόμενο καταψήφισης νομοσχεδίων από τους ΑΝΕΛ και υπερψήφισης από κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής που δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (τριγμούς στο κυβερνητικό μέτωπο), αλλά θα λειτουργήσει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκδηλώθηκε με αφορμή μια κυβερνητική τροπολογία για τα μειονοτικά σωματεία. Η τροπολογία ήταν απόρροια απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και αντιτάχθηκαν σ' αυτήν όπως ήταν φυσικό οι ΑΝΕΛ. Όπως είχε συμβεί άλλωστε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, εκείνο για το δικαίωμα αποτέφρωσης των νεκρών και την ρύθμιση για την κτήση ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας. Το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ (το οποίο σύμφωνα με τον Τσίπρα, είναι κεντροδεξιό κόμμα!), αντιτάχθηκε σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που αποτελούν κατάκτηση εδώ και χρόνια για σχεδόν όλες τις ανοικτού τύπου κοινωνίες Δυτικών χωρών..

Η προφανής λογική των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης με την οποία πήραν αυτή την απόφαση, συνδέεται με μια τακτική κίνηση να στριμώξουν πολιτικά  την κυβερνητική πλειοψηφία και να προκληθεί ρωγμή στο εσωτερικό της. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αν έχει πει κάτι σωστό ως τώρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παπαχριστόπουλος, είναι η φράση του προχθές βράδυ στη Βουλή: «Ή κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει ούτε μια στο εκατομμύριο». Έτσι ακριβώς έχει το θέμα, η συνοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μοναδική, πρωτόγνωρη και απόλυτη. Έχουν γαντζωθεί στην εξουσία, γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον και οι πιθανότητες να κλονιστεί το αρμονικό τους ταίριασμα, είναι μηδαμινές.

Αυτό-ο κλονισμός της αγαστής συνεργασίας τους-δεν πρόκειται να συμβεί για οποιονδήποτε λόγο. Ούτε καν αν αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που έχουν αφήσει μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες επιβίωσης με αποτέλεσμα τον χειμώνα κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι και εκείνοι που έστειλαν κρυφά Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα τους με δεδομένη την κακή τύχη που αυτοί θα είχαν εκεί. Το όποιο ενδιαφέρον δείχνουν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι προσχηματικό.

Με την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να μην προωθηθούν μερικές ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα τις ψηφίζουν οι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ και θα τις αποσύρουν οι υπουργοί που τις έχουν καταθέσει στη Βουλή. Χαμένοι θα είναι όσοι έχουν ανάγκη από την νομοθετική προστασία, χαμένη και η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας. Κανένας άλλος. Στους κυβερνητικούς εταίρους και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καίγεται καρφί αν η αντιπολίτευση δεν συμφωνήσει και δεν ψηφιστούν μερικά τέτοιου είδους νομοσχέδια. Προέχει όλων η παραμονή στην εξουσία...

http://www.liberal.gr/arthro/167153/apopsi/g-pantelakis/mi-perimenete-na-pesouni.html