20 Σεπτεμβρίου 2017

Σε δίκη αύριο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ

Κατηγορείται για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας

Συνωστισμό πρακτόρων θα έχουμε αύριο στο Εφετείο Αθηνών, όπου δικάζεται πρώην επιτελικό στέλεχος της ΕΥΠ, για παράνομη κατοχή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.


Η αυριανή διαδικασία αποκτά ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς θα καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση και δύο πρώην υποδιοικητές της ΕΥΠ.

Ένα στοιχείο που την καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, είναι ότι ο κατηγορούμενος είναι και βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση «Πυθία», που αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή από ξένες υπηρεσίες.
Κάτι πρωτοφανές για άλλα κράτη, όχι όμως για την Ελλάδα και την πιο ευαίσθητη κρατική της υπηρεσία, η οποία έχει «ακούσει» πολλά κατά καιρούς, όπως για τα όσα έλαβαν χώρα στην υπόθεση Οτζαλάν.    

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό, λένε πρώην στελέχη, πώς π.χ. διέρρευσαν στοιχεία για την πηγή με το κωδικό όνομα «Θ.Σ. 13», που εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση «Πυθία», αφού από αυτήν ξεκίνησε η παροχή πληροφοριών για τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η ΕΥΠ βιώνει τέτοιες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Καταστάσεις που δεν αρμόζουν στην λειτουργία της, αλλά παραπέμπουν σε παραμάγαζα που λειτουργούσαν και εκτός του αυστηρού υπηρεσιακού πλαισίου, μέσα στο οποίο έγιναν και πολλά λάθη. Λάθη, που κόστισαν δίκτυα πληροφοριοδοτών.

Ο «Ιπποκράτης» και η γκάφα που τον έδωσε στη ΜΙΤ

Ο «Ιπποκράτης» δεν ήταν έλληνας. Ήταν ένας φτωχός Τούρκος και το όνομα του πατέρα της Ιατρικής, ήταν ο κωδικός του στην ΕΥΠ, αφού αποτελούσε μαζί με ανηψιούς του μια καλή πηγή πληροφοριών στην Τουρκία.

Έμενε σε ένα μικρό χωριό, μια ανάσα από την Αλικαρνασσό και απλά όταν έπεφτε κάτι στην αντίληψή του, το μετέφερε στον χειριστή του μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

«Είδα να στήνουν ένα ραντάρ εκεί», «ετοιμάζονται για άσκηση», «κατάφθασε μια ίλη τεθωρακισμένων» ήταν οι συνήθεις πληροφορίες που διοχέτευε στην ΕΥΠ.  

Μία φορά το μήνα ο «Ιπποκράτης» περνούσε με το καράβι στην Κω και συναντιόταν με τον χειριστή του, ο οποίος του έδινε ποσά από διακόσια μέχρι πεντακόσια ευρώ για τα όσα έρχονταν εις γνώση της Υπηρεσίας.

Του πληρώναμε και τα εισιτήριά του, μέχρι το φθινόπωρο του 2009, όταν κάποιοι φωστήρες, αποφάσισαν να μειώσουν τα έξοδα και άρχισαν να του στέλνουν εμβάσματα με τα ποσά μέσω της Western Union.

Μετά τα πρώτα τρία, στο μικρό χωριό όλοι άρχισαν να λένε για τα εμβάσματα που λάμβανε ο «Ιπποκράτης» και η ΜΙΤ δεν άργησε να επέμβει.

Κλιμάκιο πρακτόρων της συνέλαβε τον φτωχό Τούρκο παραμονή Χριστουγέννων του 2009 μαζί με τα δύο του ανίψια και δεν δυσκολεύθηκαν να βρουν την άκρη του νήματος με τα εμβάσματα.

Ο «Ιπποκράτης» πέθανε στη φυλακή μετά από οχτώ μήνες ενώ τα δύο παιδιά καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, χάρη σε κάποιους πεφωτισμένους που ήθελαν να μειώσουν το budget.

Διονύσης Θανάσουλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ