23 Μαρτίου 2018

Τσακαλώτος: Φταίνε τα ΜΜΕ και όχι το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Συγκεκριμένα αυτή τη φορά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητάει τη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Λάρισα ότι το Ταμείο δεν ζητάει μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2019 παρότι στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε για το αντίθετο και έχει ο ίδιος συμπεριλάβει στο μνημόνιο τη δυνατότητα του Ταμείο να το ζητήσει τον Μάιο

Στην άποψη του ότι φταίνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση επέμεινε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητάει τη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019, αντί για τις αρχές τους 2020 που έχει ψηφίσει κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών της Κομισιόν ενώπιον 25 και πλέον δημοσιογράφων (από όλο το φάσμα των ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών) μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες. 
Με άλλα λόγια, όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει για να στηρίξει την κυβέρνηση σήμα κινδύνου για την απαιτήσεις του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται να υπερασπίζεται το Ταμείο λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Και όλα αυτά όταν ο ίδιος και στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και σε άτυπες ενημερώσεις) έχει εκφράσει την ίδια ακριβώς ανησυχία.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη από το Δεκέμβριο να συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο μία ρήτρα που λέει ότι το φετινό Μάιο, το ΔΝΤ θα έχει ουσιαστικά τον πρώτο λόγο για το πότε θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου και μόνο για τυπικούς λόγους, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, έχει προστεθεί και η διατύπωση «κατόπιν διαβούλευσης» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.