Την αναστολή έως την 1η Μαΐου της επιβολής πρόσθετων δασμών για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και άλλες έξι χώρες ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.
«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.
«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθουν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.
Ο αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες Πέμπτη στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.
«Η ιδέα του προέδρου είναι πως, βάσει ενός ορισμένου αριθμού κριτηρίων, ορισμένες χώρες θα αποφύγουν» αυτούς τους δασμούς, δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου την επιβολή των δασμών αυτών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εταίρων των ΗΠΑ και φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.
Το Βερολίνο καλωσορίζει την εξαίρεση από τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας καλωσόρισε σήμερα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει προσωρινά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους υψηλότερους δασμούς επί των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου και ζήτησε περισσότερη διεθνή συνεργασία στο εμπόριο.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που αποφύγαμε μια κατάσταση για τη γερμανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου και τους εργάτες της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.
«Δεν θέλουμε περαιτέρω μονομερή μέτρα· θέλουμε αντίθετα συνετές συμφωνίες», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι ότι στο τέλος των συνομιλιών αυτών, η αρχιτεκτονική του διεθνούς εμπορίου πρέπει να είναι περισσότερο σταθερή -- πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη».
Η απόφαση Τραμπ σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο
Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.
«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών στον ραδιοσταθμό France Inter.
«Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.
«Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
«Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ' έναν εμπορικό πόλεμο ... Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», πρόσθεσε ο γάλλος εκπρόσωπος.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ.
Οι απειλές Γιούνκερ
Ολα δείχνουν ότι οι απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπιασαν τόπο. Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε προ ημερών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.
«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Γιούνκερ.
«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (…) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.
Ουίσκι, παντελόνια
Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi's, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», συνέχισε.
Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.