23 Μαρτίου 2018

ΓΕΛΑΕΡΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ! Made in France θα είναι τα νέα βρετανικά διαβατήρια μετά το Brexit

Σάλο έχει προκαλέσει στους οπαδούς του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποκάλυψη ότι τα νέα μπλε βρετανικά διαβατήρια θα κατασκευάζονται από γαλλο-ολλανδική εταιρεία.

Στο σχετικό διαγωνισμό μετείχαν η γαλλο-ολλανδική Gemalto κι η βρετανική De La Rue, αλλά η πρώτη κατέθεσε προσφορά πιο συμφέρουσα κατά 50 εκ. λίρες κι έτσι κέρδισε.


Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε από προχθές τις δύο εταιρείς, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι η Gemalto κέρδισε το συμβόλαιο.

«Προκαλεί κατάπληξη η ανάθεση της δουλειάς αυτής σε γαλλικά χέρια. Είναι εθνική ταπείνωση», δήλωση η πρώην υπουργός και υπέρμαχος του Brexit Πρίτι Πατέλ.

Ενώ η Leave.EU, μια οργάνωση υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ σχολίασε στο Twitter ότι «μόνον ένας διαταραγμένος θιασώτης της παγκοσμιοποίηση θα ανέθετε ένα τόσο συμβολικό κρατικό συμβόλαιο σε ξένη εταιρεία».

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μετά το Brexit θα επανέλθουν σε χρήση τα παλιά μπλε διαβατήρια που είχε αλλάξει το 1988 η Βρετανία με τα μπορντώ, όπως έκαναν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής της De La Rue Μάρτιν Σάδερλαντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης: «Άντε τώρα να πάω και να αντικρίσω στα μάτια τους εργαζομένους [στην εταιρεία] και να προσπαθήσω να τους εξηγήσω γιατί η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι λογικό να αγοράσει γαλλικής και όχι βρετανικής κατασκευής διαβατήρια».

Όμως οι υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κατηγορούν τους επικριτές της απόφασης για υποκρισία.

«Όλοι αυτοί οι θιασώτες του Brexit λένε ότι υπερασπίζονται το ελεύθερο εμπόριο, μέχρι που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά τους. Και τότε μετατρέπονται μαγικά σε οργισμένους οπαδούς του απονομωτισμού», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Best for Britain.

Το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 κι η παραγωγή των νέων μπλε βρετανικών διαβατηρίων θα αρχίσει τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Οι Βρυξέλλες συνιστούν, αλλά δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκδίδουν μπορντώ διαβατήρια, εξ’ ου κι η απόφαση της Κροατίας να διατηρήσει τα μπλε που είχε πριν την ένταξή της στην Ένωση.