Κίνηση «αβάπτιστη» χαρακτήρισε ο ομιλητής Πέτρος Καραγεώργος την πρωτοβουλία ένδεκα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να στείλουν προσκλητήριο για συγκέντρωση χτες το βράδυ στο ξενοδοχείο CARAVEL, με στόχο να γίνει επανεκκίνηση ή... «restart στο κόμμα».
H πρόσκληση είχε αποδέκτες όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της κυβέρνησης, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την υπέγραφαν οι Γ. Βουλγαράκης, Α. Σαπουνά, Κ.Ζαχαριάδης, Ν. Σκορίνης, Ν.Θεοδωρακοπούλου, Α.Χατζοπούλου, Χ. Στάικος, Π. Καραγεώργος, Α.Κοτσακάς, Α.Χριστόπουλος και Δ.Σακελλάρης.
Ως στόχος οριζόταν η επανεκκίνηση του κόμματος ώστε να αντιστοιχηθεί η πολιτική του επιρροή με την κοινωνική του δικτύωση ωστόσο η πρωτοβουλία αποκαλύπτει την κινητικότητα που καταγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της μεταμνημονιακής περιόδου και την ώρα που κορυφώνονται τα σενάρια για σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σοσιαλιστικό χώρο. Πόσο μάλλον που ή έξοδος από το μνημόνιο, θα αποτελεί επί της ουσίας και την αφετηρία του νέου αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο θα φτάσει έως τις εκλογές.
Ωστόσο παρά τη μαζική παρουσία περίπου 40 βουλευτών που έδωσαν το «παρών» και κάποιων υπουργών (Παππάς, Κουρουμπλής, Βασιλειάδης, Σαντορινιός) ήταν αρκετές και οι ηχηρές απουσίες από την εκδήλωση όπως αυτή του Ν.Φίλη, του Ν.Βούτση, του Γ.Δραγασάκη, και του Π.Σκουρλέτη που δεν έδωσαν το «παρών».
Επισήμως η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη βάση της πρωτοβουλίας ωστόσο κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να ενοποιηθούν σε μέτωπο οι δυνάμεις και οι τάσεις που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στην τάση των 53+ και κινήσεις όπως του Νίκου Φίλη που ακολουθεί δικό του μονοπάτι.
«Δεν είναι περίοδος να συγκροτήσουμε μία ακόμα τάση γιατί το κόμμα θα πάθει υπέρταση είπε ένας εκ των ομιλητών» δίνοντας στίγμα για επιδίωξη υποβάθμισης των εσωκομματικών τάσεων, δηλαδή των 53.
Ωστόσο ο Αρ.Μπαλτάς (διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι ο εισηγητής), αν και συμφώνησε ότι δεν χρειάζονται τάσεις, με μια φιλοσοφική προσέγγιση σημείωσε –με νόημα- ότι και η «μη τάση», συνιστά επί της ουσίας τάση. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε μάλλον δηκτικός όταν υποστήριξε ότι όσοι καλούν σε επανεκκίνηση θα μπορούσαν ως ανήκοντες στην πλειοψηφία να την πραγματώσουν!
Με προσεκτικό τρόπο τοποθετήθηκε κατά πληροφορίες και -εκ μέρους των 53- ο Θ.Δρίτσας. Έθεσε ζητήματα Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος κάνοντας λόγο για συναπόφαση και συνευθύνη, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των τάσεων να υπάρχουν και να λειτουργούν εμπλουτίζοντας τον προβληματισμό για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθείται.
Στελέχη που δε βλέπουν με καλό μάτι πάντως την κίνηση των -διαφορετικής αφετηρίας- προεδρικών (ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010-ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ), μάλλον έσταζαν «δηλητήριο» για τις πραγματικές προθέσεις των διοργανωτών αφού σημείωναν σε συνομιλητές τους ότι στελέχη που έχουν ευθύνη για την αποδιοργάνωση του κόμματός, οργανώνονται σε «μη τάση» για να κάνουν αυτά που δεν έκαναν ως πλειοψηφία του κόμματος...
Πηγή: Οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους 53 -Οσα έγιναν σε σύναξη στο Κάραβελ | iefimerida.gr