Τώρα ήρθε μια ηχητική ψευδαίσθηση. Σε ηχητικό κλιπ που πρωτοεμφανίστηκε στο Reddit, ακούγεται μια φωνή υπολογιστή, επαναλαμβάνει συνέχεια μια λέξη. Το κοινό όμως διχάζεται έντονα για το αν αυτή η λέξη που ακούγεται είναι «Yanny» ή «Laurel».
Ο καθηγητής David Alais από την σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ λέει ότι ο ήχος Yanny / Laurel είναι ένα παράδειγμα ενός «αντιφατικά διφορούμενου ερεθίσματος».
«Μπορούν να γίνουν αντιληπτά με δύο τρόπους και συχνά το μυαλό στρέφεται εμπρός και πίσω μεταξύ των δύο ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφασίσει για μια οριστική ερμηνεία ", λέει ο Alais και προσθέτει:
«Εάν υπάρχει μικρή ασάφεια, ο εγκέφαλος κλειδώνει σε μια ενιαία αντιληπτική ερμηνεία. Εδώ, ο ήχος Yanny / Laurel πρέπει να είναι διφορούμενος, διότι κάθε ήχος έχει έναν παρόμοιο χρονισμό και ενεργειακό περιεχόμενο - έτσι είναι καταρχήν ασαφής. Όλα αυτά υπογραμμίζουν πόσο ο εγκέφαλος είναι ένας ενεργός ερμηνευτής της αισθητήριας συμβολής και έτσι ο εξωτερικός κόσμος είναι λιγότερο αντικειμενικός από όσο θέλουμε να πιστεύουμε».
Ο καθηγητής σημειώνει ότι για τον ίδιο, η λέξη που ακούγεται είναι «100% Yanny» χωρίς καμία ασάφεια.
Αυτή η έλλειψη αμφιβολίας, πιθανολογεί ότι οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στην ηλικία του. Στα 52 τα αυτιά του δεν έχουν ευαισθησία υψηλής συχνότητας, φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. και, αφετέρου, μια διαφορά στην προφορά μεταξύ της νοτιοαμερικανικής προφοράς στο μήνυμα του υπολογιστή και το πώς οι δύο αυτές λέξεις θα προφέρονταν στην αυστραλιανή ή βρετανική γλώσσα.
What do you hear?! Yanny or Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8I— Cloe Feldman (@CloeCouture) 15 Μαΐου 2018
Οπως εξηγεί «οι περισσότεροι ήχοι - συμπεριλαμβανομένων των L και Y, - αποτελούνται από αρκετές συχνότητες ταυτόχρονα. Οι συχνότητες του Υ μπορεί να έχουν γίνει αυξηθεί τεχνητά και οι συχνότητες που κάνουν τον ήχο L να έχουν μειωθεί».
Despite objective proof I still think it’s #Laurel pic.twitter.com/RcJpZZncRC— Alex Saad (@XeSaad) 15 Μαΐου 2018
«Η προσωπική ιστορία μπορεί επίσης να δώσει μια ασυναίσθητη προτίμηση για το ένα ή το άλλο. Θα μπορούσατε να γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους που ονομάζονταν «Laurel» και κανέναν που να ονομάζεται «Yanny».
Ο McDermott πιστεύει επίσης ότι τα οπτικά σημάδια μπορεί να έχουν παίξει ένα ρόλο. «Θα παρατηρήσατε ότι και τα δύο ονόματα εμφανίζονται στην οθόνη χωρίς κανένα άλλο πλαίσιο ή πληροφορίες. Αυτό αναγκάζει τον εγκέφαλο να κάνει μια επιλογή μεταξύ αυτών των δύο εναλλακτικών επιλογών. "Είναι μια συναρπαστική ψευδαίσθηση και μπορείτε να ακούσετε και τους δύο ήχους με κάθε τρόπο» είπε.
Στο National Geographic, ο Brad Story από το εργαστήριο ακουστικής και φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ισχυρίστηκε ότι η αρχική ηχογράφηση ήταν «Laurel» αλλά επειδή ο ήχος του κλιπ δεν είναι ξεκάθαρος αφήνει περιθώρια για σύγχυση και διαφορετικές ερμηνείες.
Ο Story πειραματίστηκε καταγράφοντας τη δική της φωνή που προφέρει δύο λέξεις και βρήκε παρόμοια ηχητικά μοτίβα για το "Yanny" και το "Laurel".
Σύμφωνα με κάποιους χρήστες social media τα μπάσα που χρησιμοποιεί κανείς στη συσκευή ήχου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Οι χαμηλότερες συχνότητες αυξάνουν τις πιθανότητές σας να ακούτε "Laurel", ενώ οι ψηλότερες συχνότητες είναι πιο πιθανό να ακούγονται σαν "Yanny".
Ένας χρήστης έγραψε στο Reddit: "Αν γυρίσεις την ένταση πολύ χαμηλά, δεν θα υπάρχουν σχεδόν μπάσα και θα ακούσεις Yanny. Αν ανεβάσετε την ένταση ήχου και την αναπαράγετε σε ηχεία που έχουν πραγματική απόκριση μπάσων (όχι το τηλέφωνό σας) τόσε θα ακούσετε Yanni.
you can hear both when you adjust the bass levels: pic.twitter.com/22boppUJS1— Earth Vessel Quotes (@earthvessquotes) 15 Μαΐου 2018
Άλλοι έχουν υποθέσει ότι η διαφορά μπορεί προέρχεται από την ηλικία του ακροατή ή την μεμονωμένη φυσιολογία. Καθώς μεγαλώνετε, το εύρος της ακοής σας αρχίζει να χειροτερεύει, κάνοντας κάποιες υψηλές συχνότητες σκληρές ή αδύνατες να ακούσετε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 25 ετών.
Πηγή: The Guardian