Η Γερουσία του Καναδά ενέκρινε τη νομοθεσία για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μία ημέρα αφού εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη χρήση και παραγωγή του ναρκωτικού αυτού από τον Σεπτέμβριο.
Καθώς οι γερουσιαστές δεν είναι εκλεγμένοι, βάσει Συντάγματος δεν μπορούσαν να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο αφού είχε ήδη περάσει από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές. Ωστόσο θα μπορούσαν να προτείνουν νέες τροποποιήσεις.
Μετά την υιοθέτησή του από τη Γερουσία, με 52 ψήφους υπέρ και 29 κατά, το νομοσχέδιο μένει να λάβει τη βασιλική έγκριση, κάτι που όμως δεν είναι παρά τυπικό.
Με αυτόν τον τρόπο αίρεται η απαγόρευση για τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς που στον Καναδά ισχύει από το 1923. Η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είχε επιτραπεί ήδη από το 2001.
Η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη μέχρι στιγμής στην Ουρουγουάη. Όμως ο Καναδάς θα είναι η πρώτη χώρα της G7 που νομιμοποιεί το ελαφρύ αυτό ναρκωτικό, μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος μάλιστα είναι πεπεισμένος ότι μετά τον Καναδά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες χώρες.
«Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό. Το σχέδιό μας να νομιμοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε τη χρήση μαριχουάνας πέρασε από τη Γερουσία», σχολίασε ο Τριντό.
Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει περιθώριο οκτώ με δώδεκα εβδομάδων στις επαρχίες της χώρας καθώς και τις νομαρχίες για να προετοιμάσουν τη νέα αγορά μαριχουάνας.
Το 2015 οι Καναδοί εκτιμάται ότι ξόδεψαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,9 δισεκ. ευρώ) για την αγορά κάνναβης, σχεδόν όσα και για κρασί.
Βάσει του νομοσχεδίου οι ενήλικες στον Καναδά θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους δημοσίως έως και 30 γραμμάρια κάνναβης. Τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη δεν θα είναι αμέσως διαθέσιμα προς πώληση, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση της νομοθεσίας. Αυτή η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο για να μπορέσει να ρυθμίσει την αγορά τους.
Η κατώτατη νόμιμη ηλικία για την αγορά και την κατανάλωση κάνναβης έχει οριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 18 χρόνια, όμως κάποιες επαρχίες έχουν επιλέξει να την ορίσουν στα 19.