Σε απόλυτα διχαστικό κλίμα κινείται η πολιτική σκηνή στα Σκόπια, λίγο πριν την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, αφού ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο για αποπομπή του προέδρου Γκ. Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ, ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν απαιτηθεί» να δρομολογηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».
Ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει δηλώσει πως δεν θα υπογράψει την ταπεινωτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει, συμφωνία με την Ελλάδα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε «με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα. Η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι "υπέρ", τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν "κατά", τότε ούτε η επικύρωση ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι δεδομένα», τόνισε.
Αμεση απάντηση Ιβανόφ στην απειλή Ζάεφ: Ρίξε με αν τολμάς
Σε «πόλεμο» δίχως τέλος στο εσωτερικό των Σκοπίων εξελίσσεται η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Σήμερα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ απάντησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χθες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για αποπομπή του Ιβανόφ σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν υπογράψει τη συμφωνία.
«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.
Ο Ζάεφ είπε χθες ότι είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιδιώξει την αποπομπή του Γκιόργκι Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα (το φθινόπωρο).
«Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν θέλουν αλλαγή ονόματος. Αν στο δημοψήφισμα η συμφωνία γίνει αποδεκτή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη γνώμη τους», δήλωσε ο Ζάεφ.
Να σημειωθεί ότι για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της ΠΓΔΜ. Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου από τη σκοπιανή Βουλή, στη συνέχεια τον λόγο παίρνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να υπάρξει αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει θετικά, η θητεία του προέδρου παύει άμεσα, υπό την ισχύ του Συντάγματος.