30 Οκτωβρίου 2018

Σύνταγμα: Οταν ο Μητσοτάκης ζητούσε αλλαγή του ν. περί ευθύνης υπουργών και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν

Με βάση τις σημερινές προτάσεις του πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση και ασχέτως του πως θα προχωρήσει η διαδικασία για τα υπόλοιπα άρθρα, ένα άρθρο φαίνεται πως είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή, είτε χρειαστεί να συγκεντρώσει 151 ψήφους είτε 180.

Αυτό είναι το Άρθρο 86 του Συντάγματος για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η υπερψήφιση του θεωρείται δεδομένη καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου προκειμένου ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη όπως και ο απλός πολίτης.

Όμως η σημερινή πολιτική επίθεση του πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν δεν συναινέσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα είναι επειδή δεν θέλει να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, είναι το λιγότερο πολιτική υποκρισία και φάουλ. Καθώς ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ή να τον έχουν ενημερώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που πήρε καθαρά θέση υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου στην αναθεώρηση που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία το 2008 και μάλιστα είχε ταχθεί απέναντι στην επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας να μην αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω έστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές, που ήταν τότε στη Βουλή και εξηγούσε την επιχειρηματολογία του η οποία στη συνέχεια έγινε πολύ επίκαιρη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε να προσυπογράψουν οι βουλευτές την πρόταση του έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η αναθεώρηση του 86 με πρωτοβουλία πια 50 ανεξάρτητων βουλευτών όπως ορίζει το Σύνταγμα

Ομως κατάφερε να βρει μόνο 12 βουλευτές, 10 από τη Νέα Δημοκρατία και 2 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους κ. Λοβέρδο και Κοσμίδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο είχαν βολιδοσκοπηθεί τόσο ο ΣΥ όσο και το ΚΚΕ όπως και τα δύο κόμματα αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την πρόταση, δηλαδή αρνήθηκαν οι τότε βουλευτές τους να μπει στα προς αναθεώρηση άρθρα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκείνη η πρωτοβουλία να μην τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα το άρθρο 86 να μην κριθεί αναθεωρητέο.

Μάλιστα πιστός σε αυτή του την θέση και αργότερα το 2010 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό βήμα FM είχε κάνει λόγο για τεράστια υποκρισία του πολιτικού συστήματος.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν 50 βουλευτές υπογράψουν, τότε υπάρχει η δυνατότητα ένα άρθρο να κριθεί αναθεωρητέο. Το άρθρο 86 δεν είχε κριθεί αναθεωρητέο από κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ,ούτε από την ΝΔ, τα οποία και τα δύο σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών.

«Άρα, υπάρχει μια τεράστια υποκρισία του συστήματος, διότι όλοι ξέραμε, από τότε, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το άρθρο 86, αλλά και τα δυο μεγάλα κόμματα επέλεξαν να το αφήσουν έξω από την διαδικασία της αναθεώρησης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
iefimerida.gr