01 Μαρτίου 2019

Πανικός στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις: Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα, 2 στους 3 θέλουν εκλογές ως το Μάιο (κάρτες)

Στα απανωτά «χαστούκια» που δέχεται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα για το νέο αδιέξοδο της οικονομίας, παρά την τεράστια υπερφορολόγηση που επιβάλλει στο λαό, προστέθηκε και αργά το βράδυ μία νέα δημοσκόπηση-«κόλαφος» που αποδεικνύει ότι είναι άνευ αντικρίσματος στο κοινωνικό σώμα η άκρατη παροχολογία και τα υποτιθέμενα μέτωπα της προόδου απέναντι στην ακροδεξιά.

Και όπως επίσης περίτρανα καταδεικνύεται, η γνωστή «απεύθυνση πλατιού καλέσματος» από τον Αλέξη Τσίπρα (όπως ο ίδιος το είπε) στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, προκειμένου να μπει φρένο στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους πολίτες.

Στην σκλήρη για την κυβέρνηση πραγματικότητα, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώνεται, όπως ευελπιστούσαν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, αλλά τείνει μάλλον προς τη διεύρυνση, όπως κατέδειξε η έρευνα της εταιρίας Pulse για το διάστημα 24-26 Φεβρουαρίου 2019 σε πανελλαδικό δείγμα 1.323 ενηλίκων και είδε το φως της δημοσιότητας από τον Σκάι, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και παραμένει σταθερά σε διψήφιο ποσοστό, δείγμα ότι και η νέα κυβερνητική αντεπίθεση δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά καταγράφεται στις 11 μονάδες, αφού η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6%, που συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων που έχουν βάσιμες ελπίδες να είναι και στην επόμενη Βουλή.





Χαμηλότερα ποσοστά από το 3% επί των εγκύρων που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή καταγράφουν οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 2,5% και ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5%, ενώ το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημιουργία Ξανά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνουν από 1%.

Η ΝΔ παρουσιάζει μεγάλο βαθμό συσπείρωσης που φτάνει το 81%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 51%. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία. Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει, όπως και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse ποσοστό της τάξης του 35% και αφήνει πολύ πίσω, στο 24%, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την κατεύθυνση που πηγαίνουν τα πράγματα στην χώρα. Στην ερώτηση σε τι κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες το 63% απαντά σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 29% απαντά σε σωστή κατεύθυνση.





Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί εντύπωση ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Ειδικότερα, στο ερώτημα για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το 36% απαντά άμεσα, πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το 21% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ταυτόχρονα με τις εκλογικές αναμετρήσεις του μεθεπόμενου μήνα. Την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και το στήσιμο της κάλπης στη λήξη της κυβερνητικής τετραετίας τον Οκτώβριο προκρίνει το 32%.

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρη. Και μπορεί η κυβέρνηση να αναζητά βολικό άλλοθι στις δηλώσεις περί ακραίων στοιχείων, αλλά γνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και για τον λόγο αυτό υπάρχουν σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο για να επιστρατευθεί το ισχυρό -αλλά και τελευταίο- χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ: ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες επισκέψεις στις «καυτές» εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια «να μαζέψει» τις αντιδράσεις και να προσφέρει επιχειρήματα σε όσους ακόμη έχουν τη διάθεση να τον ακούσουν. Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της περιοδείας του πρωθυπουργού δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το έργο του θα είναι πολύ δύσκολο.

Αλλωστε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την ημέρα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε υπό το βάρος επεισοδίων έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.