01 Μαρτίου 2019

ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΖΩΑΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ! Κυπριακή ΑΟΖ: 40 δισ. η αξία του κοιτάσματος -Ικανό να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου

Αξία μεταξύ 30 - 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως έχει το κοίτασμα που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο του «Γλαύκου». Αυτές είναι τουλάχιστον οι επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το philenews.com επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς θεωρούν ότι το κοίτασμα είναι ικανό να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τις ανάγκες για ηλεκτροπαραγωγή, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει την Κύπρο για τα επόμενα 200 χρόνια. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

«Κάτοικος» Κύπρου γίνεται η ExxonMobil

Οι εξελίξεις αυτές πρακτικά οδηγούν την ExxonMobil να γίνει «κάτοικος» Κύπρου, για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, ενώ το οικόπεδο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τα επόμενα βήματα -Τι θα γίνει τις επόμενες 120 ημέρες

Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020.
Βλέπουν πέραν των πέντε στόχων εντός του τεμαχίου 10, ωστόσο ο «Γλαύκος» επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες, αφού στόχοι τύπου «Γλαύκος» περνούν στην πρώτη γραμμή, απ' όπου υποχωρούν στόχοι τύπου «Δελφύνη» για την οποία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν βρέθηκε κοίτασμα. Δεν γίνεται άλλη αναφορά, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα επανέλθει και εκεί.

Αναθάρρησε η ExxonMobil και ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές   

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil επιβεβαίωσε χθες και δημόσια, ενώπιον του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, ότι ο αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο «Φ» είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι αγόρασαν ήδη, έναντι σημαντικού αντιτίμου, όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο τεμάχιο 12 που πλην της «Αφροδίτης» έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ο αμερικανικός κολοσσός ρίχνει τα βλέμματά του και στο τεμάχιο 11.

Τα χαρακτηριστικά της γεώτρησης «Glaucus-1»

Η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).
Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.
Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.