05 Ιουνίου 2020

Νικολάου (γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής): Εντυπωσιάζει ότι στα κελιά της 17Ν βρέθηκαν όλα αυτά μαχαίρια, κινητά και χάπια

«Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στα κελιά της 17 Νοέμβρη βρέθηκαν μαχαίρια, κινητά, χάπια, ζυγαριές, κοντάρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Η κα Νικολάου τόνισε πως «έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα».

Η ίδια ανέφερε πως «όλες οι φυλακές έχουν κινητά το κόστος των οποίων μπορεί να στοιχίζει από 1.500 έως 2.000 ευρώ ενώ ερευνάται η πηγή που διαθέτει τα τηλέφωνα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Νικολάου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την έρευνα που έγινε στα κελιά των κρατουμένων της 17 Νοέμβρη, η κα Νικολάου σημείωσε: «Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στα κελιά της 17Ν, στα υπόγεια του Κορυδαλλού 2, βρέθηκαν όλα αυτά μαχαίρια, κινητά, χάπια πολλά, κοντάρια, ζυγαριές, συρματόσκοινα πολλών μέτρων».
«Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη μέχρι τον Ιούλιο του 2019, έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήσαμε 2.400 έρευνες και δυστυχώς κάθε φορά έχουμε τέτοια ευρήματα. Τα αντικείμενα μπαίνουν είτε από επισκέπτες είτε από το προσωπικό, άλλα κατασκευάζονται από τους ίδιους. Πρέπει να αυξήσουμε τον έλεγχο , όχι μόνο τις έρευνες αλλά και τα μέσα ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα κινητά,η κα Νικολάου ανέφερε: «Δύο μέρες πριν μιλούσα για κλίκες φυλακών όπου μέλος αυτής της κλίκας ήταν και ο Β.Δημάκης. Κατά την έρευνα σε κελί συγκεκριμένου κρατούμενου στο κινητό του ελήφθη μήνυμα από το Β.Δημάκη, ήταν καταχωρημένο το όνομά του. Η εισαγγελέας με την ομάδα που έκανε την έρευνα αμέσως μετέβη στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού και το κελί του στη Δ πτέρυγα όπου κατά τη στιγμή που πήγαν να πραγματοποιήσουν την έρευνα επιχείρησε να πετάξει το κινητό του».

Ερωτηθείσα αν επιτρέπονται τα κινητά στις φυλακές, απάντησε: «Τα κινητά απαγορεύονται, όταν πιάνεσαι με κινητό τότε ακολουθεί πειθαρχικό που δεν έχεις το δικαίωμα για 6 μήνες να έχεις άδεια. Δυστυχώς σε όλες τις φυλακές υπάρχουν κινητά, μόνη εξαίρεση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη διότι είναι η μόνη φυλακή που έχει κάμερες. Ένα κινητό μπορεί να στοιχίζει 1.500 με 2.000€ στη φυλακή. Τοσο έχει στη μαύρη αγορά των κινητών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη έρευνα και πρόκειται να σχηματιστεί μια πολύ μεγάλη δικογραφία που αφορά πολλούς και όχι μόνο για κινητά, και για ναρκωτικές ουσίες και ότι άλλο παράνομο μπαίνει μέσα στη φυλακή. Έχουμε χαρτογραφήσει τις φυλακές, έχουμε εντοπίσει όλα τα προβλήματα, έχει γίνει πολύ δουλειά. Έχουν σπάσει οι μαφίες των φυλακών και έχει περάσει και το μήνυμα πια προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα ανεχτούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις όμως για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να έχουμε ένα πολύ καλό σωφρονιστικό σύστημα θέλει πολύ δουλειά και θέλει και λεφτά γιατί όλα αυτά τα συστήματα ελέγχου δεν είναι φθηνά συστήματα».